Muhammet KAÇAR/ARDEŞEN (Rize), () - RİZE’nin Tunca Beldesi’nde bu yıl 6’ıncısı düzenlenen ve tahta arabalarla gerçekleştirilen, 'Red Bull Formulaz' yarışları büyük heyecana sahne oldu. Yarışlarda meydana gelen kazalarda 6 kişi hafif yaralandı. Yarışlara katılan dünyaca ünlü motosikletçi Kenan Sofuoğlu geçen yıl kullandığı tahta arabasının takla atması sonucu tamamlayamadığı yarışlarda,bu yıl grubunda birinciliği elde etti. Sofuoğlu yarış parkurunda motosikletiyle de şov yaptı.
'Formula giderse Formulaz gelir' sloganı ile yola çıkan Red Bull, bu yıl da tahta arabalar ile düzenlenen ve 'Formulaz' adı verilen yarışlara ev sahipliği yaptı. Tunca Belediyesi ile ortaklaşa gerçekleştirilen etkinliğe 'Akıl çok motor yok' sloganı ile değişik türlerde 60 tahta araba katıldı. Yarışmacılar, 12 grupta 5’erli yapılan yarışlara kendi tasarımları olan ve sırma teli dışında metal aksamın yasak olduğu birbirinden ilginç tahta arabalarla yarışa katıldı. Araçlarda maksimum uzunluk 1.70 metre, genişlik ise 70 santimetre olarak sınırlı tutuldu.
EN KESKİN VİRAJ 53 METRE GERİDE!
Formulaz yarışlarında güvenlik önlemleri de dikkat çekti. Eğimli yolda yarışmacıların uçuruma düşmemesi için yol boyunca kenarlara saman balyaları yerleştirildi. Lastik ayakkabı ve kıl çorap giyen yarışmacılar kask, kolluk ve dizlik taktı. Yol boyunca, 'Dikkat tahta araba çıkabilir', 'Uçuruma düşmek yasaktır', 'Sollama yapmak yasaktır' ve 'En keskin viraj 53 metre geride kaldı' yazılı ilginç tabelalar dikkat çekti. Yarışlarda, sağlık ekipleri olası kazalarda yaralananlara müdahale etmek için beklerken, Jandarma ekipleri de yol boyunca güvenlik önlemi aldı.
KİMİ TAKLA ATTI, KİMİ SAMANLARA ÇARPTI
Yaklaşık bin 500 kişinin izlediği yarışlarda 5’erli gruplar halinde start alan yarışmacılar, 1.4 kilometrelik eğimli parkurda yarışırken tehlikeli anlar yaşadı. Bazı tahta arabaların tekerleği çıkarken kazalar sonucu 6 kişi hafif yaralandı. Yarışmada aracı takla atan Mustafa Bor, Konya’dan yarışmaya katılmak için geldiğini belirterek, "Lise yıllarımdan bu yana hayalim bu yarışlara katılmaktı. Bu yıl ilk kez katıldım ama bir aksilik oldu, tekerlek çıktı. Yarışmayı tamamlayamadım" dedi.
'AÇILIN ÇANKAYA’YA GİDER' ARABASI SONUNCU OLDU
Yarışmaya Tunca Beldesi, Ardeşen ve Çamlıhemşin ilçeleriyle İstanbul, Konya gibi illerden tahta arabaları ile gelen vatandaşlar da katıldı. Yarışmada grubunda sonuncu olan ve İstanbul’dan gelen Nihat Avcılar’a ait tahta arabanın arkasında 'Açılın Çankaya’ya gider. Usta' ibaresi yer aldı. Nihat Avcılar, "Cumhurbaşkanı’na olan sevgim nedeniyle böyle bir yazı yazım. Yarış çok zordu ve sonuncu oldum ama yarışmak keyifliydi" dedi.
KENAN SOFUOĞLU ŞOV YAPTI
Geçen yıl katıldığı yarışlarda kullandığı tahta arabasının tekerinin çıkması sonucu takla atarak yarışı tamamlayamayan dünyaca ünlü motosikletçimiz Kenan Sofuoğlu, bu yıl da yarışlara katıldı. Yarış öncesi pistte antrenman yapan Sofuoğlu 5 kişi ile yarıştığı özel grupta birinciliği elde etti. Sofuoğlu daha sonra motosikleti ile parkurda sürüş yaptı, motorun ön tekerini havaya kaldırarak şov gerçekleştirdi. Kenan Sofuoğlu, "Burada tahta arabalar arasındaki rekabeti görünce ben de bu heyecana ortak olmak istedim" dedi.
Yarışmada dereceye girenlere tam, yarım ve çeyrek altın ödülü verildi.

FOTOĞRAFLI