İZMİR’in Foça İlçesi’nde faaliyet gösteren Zeytindalı Grubu, Uluslararası Slow Food Hareketi tarafından İtalya’da düzenlenen 'Toprak Ana Günü' etkinlikleri kapsamında kurulan Yeryüzü Pazarı'nda Türkiye’yi temsil etti.
İtalya’nın Puglia Özerk Bölgesi’ndeki Torre Guaceto kentinde kurulan Yeryüzü Pazarı’na Fas ve Yunanistan’dan gelen gruplar da katıldı. Pazarda stant açan gruplar, yörelerine ait Akdeniz diyetine giren yerel yemekleri yaptı, konuklara ikram etti. Tarhana çorbası, peksimet, yağda kızartılmış ekmek, fava ve incir tatlısı yapan Foça Zeytindalı Grubu, en çok ilgi çeken gruplardan biri oldu.
Foça Zeytindalı Grubu Lideri Gül Girişmen, "Yeryüzü Pazarı’nda, farklı diyet yemek kültürlerini görüp tatma fırsatı bulduk. Yerel yemeklerin nasıl yapıldığı öğrenme fırsatı bulduk. Artık, İtalya, Fas ve Yunanistan’da yemeklerimiz yapılacak. Biz de onların yemeklerini Foça’da yapacağız. Puglia Özerk Bölgesi, yerel diyet yemek kültürünün önemsendiği, Foça gibi özel çevre koruma bölgesi" dedi.
SLOW FOOD
Slow Food 150'den fazla ülkede 100 bin üyesi olan bir ağ. Bin 500 yerel grubu var. Foça Zeytindalı Grubu da onlardan biri. 100 ülkede slow food anlayışıyla oluşturulmuş okul bahçeleri var. Unutulmaya yüz tutmuş yerel yemekleri yeniden popüler hale getirmek amacıyla 'Taste ark' adlı bir katalog oluşturuluyor. 'İyi, temiz, adil' sloganını ilke edinen slow foodçular fast food yemek kültürüne tamamen karşı.