İZMİR'in Foça İlçesi'nde 2012 yılı Ağustos ayında, 2 askerin şehit olduğu, 25 askerin yaralandığı askeri servis aracına bombalı saldırı ile 3 çiftçinin öldürülmesi olaylarını gerçekleştiren ve hakkında 30 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 28 yıl hapis istenen Yunus Çiçek'in de aralarında bulunduğu 7'si tutuklu 8 sanığın yargılanmasına 12'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Tutuksuz sanık Ali Yapan, duruşmaya katılmadı. Sanık avukatları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yapılan açıklamalardan TMK 10'uncu Madde ile görevli mahkemelerin kısa sürede kapatılacağının anlaşıldığını belirterek, yargılamanın durdurulmasını talep etti. Mahkeme bu istemi reddetti.
Olay günü ilk patlamada yaralananlara yardım ederken meydana gelen ikinci patlamada yüzde 60 işitme kaybı yaşayan Türker Durmaz, mahkemede müşteki olarak ifade verdi. Saldırı düzenlenen askeri servis aracının arkasından yoluna devam ederken patlamanın meydana geldiğini, yaralı askerlere yardım için aracından indiğini, bu sırada ikinci patlamanın yaşandığını ve kulaklarında yüzde 60 işitme kaybı olduğunu belirten Durmaz, “Olaydan sonra bir hafta boyunca hiç duymadım. Kulağımda yüzde 60 duyu kaybı var. Şikayetçiyim ve davaya katılmayı talep ediyorum” dedi. Duruşmaya katılan diğer mağdur ve müştekiler de, şikayetçi olduklarını tekrarlayarak sanıkların cezalandırılmasını istedi.
DURUŞMADA TEBLİĞ EDİLDİ
Mahkeme başkanı, Cumhuriyet savcısının verdiği mütalaada iddianamede belirtilen cezaların yanı sıra sanıklar Yunus Çiçek, Hasan Deliktaş, Şehmus Rabindüz ve Şevket Rabindüz'ün, patlayıcı madde tedarik etme ve bulundurma suçunu TCK 174/2 maddesi gereği örgüt faaliyeti çerçevesinde işlediklerini gerekçe göstererek, verilecek cezanın yarı oranında artırılma talebinde bulunduğunu, ceza artırımı konusunda sanıklara ek savunma yapıp yapmayacaklarını sordu. Sanık avukatları, cumhuriyet savcısının verdiği mütalaanın müvekkillerine ulaşmadığını belirterek savunma için ek süre istedi. Sanıklar, mütalaayı almadıklarından dolayı ek savunma yapmayacaklarını belirtti. Bunun üzerine mahkeme başkanı mübaşir aracılığı ile sanıklara duruşma salonunda mütalaayı tebliğ etti.
MAHKEMELER KAPATILACAK
İki askerin şehit edildiği, 25 kişinin yaralandığı, üç çiftçinin de başlarından vurularak öldürüldüğü olayla ilgili yargılanan tutuklu sanıkların avukatları, savunmalarında TMK 10'uncu maddeyle görevli mahkemelerin kapatılmasıyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın açıklamalarını hatırlatarak müvekkilleri adına daha fazla mağduriyet yaşanmaması için yargılanmanın durdurulmasını istedi. Bombalı saldırı gerçekleştirdiğini ve üç çiftçiyi öldürdüğünü itiraf eden sanık Yunus Çiçek'in avukatı Abdülmecit Yıldırım, TMK 10'uncu Madde ile görevli mahkemelerin kaldırılacağının kesinleştiğini söyledi. Avukat Nergiz Tuba Arslan da, TMK 10'uncu Madde ile görevli mahkemelerle ilgili değişikliğin seçim öncesinde yapılacağının kesinleştiğini belirterek, yargılanmanın durdurulup beklenmesi gerektiğini belirtti.
VERİLECEK CEZA KONUSUNDA KORKUM YOK
Cumhuriyet savcısının ceza artırım talebiyle ilgili tercüman aracılığıyla Kürtçe savunma yapan sanık Yunus Çiçek, ceza konusunda herhangi bir korkusunun olmadığını söyledi. Mahkemeyi gayri ciddi olmakla suçlayan Çiçek, her duruşmada başka bir başkan ve mahkeme heyetinin olduğunu, avukatların ikide bir kalkıp aynı şeyleri tekrarlamasının gerçekçi olmadığını söyledi. Çiçek, “Avukatlar da mahkemenin ciddiyetsizliğini dile getirdi. Böylesine değişken bir mahkemede adil yargılama yapılmayıp, düzgün de karar verebileceğini düşünüyorum. Ek savunmamı daha sonra yapacağım” dedi.
TALEPLERİ REDDETTİ
Haklarında ek ceza talep edilen diğer sanıklar Hasan Deliktaş, Şehmus ve Şevket Rabindüz, kendilerine mütalaa ulaşmadığı için savunma için ek süre istedi. Yunus Çiçek dışındaki tutuklu sanıklar ve sanık avukatları tahliye talebinde bulundu. Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, tüm tutuklu sanıklarının tutukluluklarının devamına, TMK 10'uncu Maddeyle görevli mahkemelerin kapatılmasıyla ilgili henüz TBMM tarafından bir düzenleme yapılmadığını bu nedenle yargılamanın durdurulması talebinin reddine karar verdi. Duruşma mart ayına erteledi.
OLAY NASIL OLDU
İlk olay 7 Ağustos 2012'de Menemen İlçesine bağlı Maltepe Köyü'nde meydana geldi. Çiftçi Yusuf Kafalı (59), şoförü Zekeriya Toksuz (55) ve Bahri Şirin (46), tarlada başlarından vurulmuş halde sulama kanalında öldürülmüş olarak bulundu. Jandarma olayla ilgili soruşturma başlatırken, saldırganların izine rastlanmadı. Bu olayla ilgili çalışma yapılırken, Foça'da askerlere yönelik 9 Ağustos'ta bombalı saldırı, gerçekleşti. Foça İlçesi Değirmenlik Caddesi numara 44 önünde İzmir'de oturan askeri personeli Deniz Üssü'ne taşıyan aracın yanında patlama oldu. Uzaktan kumandayla patlatılan tahrip gücü yüksek bombanın etkisiyle araç hurdaya döndü, içinde bulunanlar yaralandı. Çevredekiler yardım için seferber olduğu anda, ilk patlamadan 8 dakika sonra ikinci bir patlama daha yaşandı. Yaralılar çeşitli hastanelere kaldırıldı. Er Özkan Ateş, olay yerinde, Uzman Çavuş Hakan Furkan Özmen ise kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Olayda askerler ile birlikte toplam 25 kişi yaralandı. Bölgede yapılan araştırmada bulunan piller, kablolar, pet su şişesi üzerindeki araştırmada iki kişiye ait parmak izi çıktı. Bir süre sonra PKK terör örgütü mensuplarının Şanlıurfa'nın Suriye sınırındaki ilçelerden patlayıcı ile geçiş yapacakları bilgisi üzerine, Viranşehir-Ceylanpınar karayolunda polis ve jandarma tarafından kontrol noktası oluşturuldu. Kontrol noktasına gelen F.Y., yönetimindeki araçtan inen 2 terörist, güvenlik güçlerine ateş açtı. Açılan ateşte bir polis memuru şehit olurken, bir polis memuru, bir uzman çavuş ile bir sivil vatandaş yaralandı. Çatışmada, teröristlerden Yunus Çiçek, yaralı olarak ele geçirilirken, elindeki el bombasını atmaya çalışan 'Ahmet Bal' kod adını kullanan Burhan Bozkurt bombanın patlaması sonucu yaşamını yitirdi. TMK 10'uncu maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcısı Sinan Taşkın, hazırladığı iddianamede, sanıklardan Yusuf Çiçek'e 30 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 28 yıl, Hasan Deliktaş'a 26 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıl, Şevket Rabindüz'e 26 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 12 yıl, Şehmuz Rabindüz'e 26 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 12 yıl, Faruk Kayli'ya 26 kez ağırlaştırılmış müebbet, Reşit Ertuğrul ve Kamil Solak ile tutuksuz sanık A.Y. hakkında da 16'şar yıl hapis cezası istemiyle 12'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'terör amacıyla kasten öldürme, öldürmeye teşebbüs, tehlikeli madde izinsiz bulundurma, silahla kasten yaralama, devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak ve 6136 sayılı kanuna muhalefet' suçlarından yargılanmaları istemiyle dava açtı.