KREDİ derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne Haziran ayında bir kademe yükselttiği kredi notunu, yeni değerlendirmede korudu. Kentin 'yatırım yapılabilir' notu almasının uluslararası fonlar açısından çok önemli olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Ayakları yere basan ve tutarlı mali politikalarla attığımız doğru adımlar, uluslararası platformlarda onay görüyor. Gurur duyuyoruz” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz Haziran ayında dünyanın en saygın derecelendirme kuruluşlarından Fitch Ratings’in bir kademe yükselterek verdiği yatırım yapılabilir seviye olan kredi notunu korumayı başardı. Değerlendirmede, Büyükşehir’in azalan borcunun ve yatırım harcamalarını kendi kendine finanse etme kapasitesinin etkili olduğu belirtildi. Fitch tarafından 6'ncı kez değerlendirilen İzmir Büyükşehir Belediyesi, böylece kurumdan yine onay almış oldu. İzmir’in aldığı “AA+ durağan” notunun, çok yüksek kredi kalitesi ve çok düşük kredi riski beklentisi anlamına geldiğini hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Fitch’in Aralık 2013 tarihli raporuna göre; bir çok ülke için aşağı yönlü risklerin arttığına dikkat çekti. Büyükşehir yetkilileri, “Fitch Ratings, Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para kredi notu paralelinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli “BBB- durağan’ görünümlü kredi notu ile “AA+(tur) durağan’ görünümlü ulusal uzun vadeli notunu teyit ederken, İzmir’in azalan borcu, güçlü faaliyet performansı ve istikrarlı mali yapısının güçlenerek sürdürdüğünü belirtti” bilgisini verdi.
Fitch Ratings’in belediyenin kredi notunu bir kez daha teyit etmesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, “Fitch, aldığı kararda belediyemizin güçlü ekonomisi, olumlu borç göstergeleri, güçlü ve derinleşen mali yapımızın etkili olduğunu vurguladı. İzmir'in iki farklı kredi derecelendirme kuruluşundan da ‘yatırım yapılabilir’ notu alması, uluslararası fonlar açısından çok önemli. Aldığımız kredi notu, Büyükşehir Belediyesi olarak basiretli, gerçekçi, hayalci olmayan, ayakları yere basan ve tutarlı politikaların sonucunda mali anlamda attığımız doğru adımların yansımasıdır. Uluslararası platformlarda da onay görmekten gurur duyuyoruz” dedi.
Fitch Ratings’in raporunda, 2014 yılının Nisan ayında uygulamaya geçilecek 6360 sayılı yasaya göre, tüm Büyükşehir Belediyeleri’nin mevcut sınırlarının kendi il sınırlarına genişleyeceğini, İzmir’in 30’a yükselen idari bölge sınırları içerisinde belediye hizmetlerinin artacağı hatırlatıldı. Bu nedenle, İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetiminin yatırım kalemlerinde daha fazla harcama esnekliği sağlamak için önceden tanımlı bütçe düzeylerine göre zorunlu harcama oranını elinde tutarak disiplinli bir duruş gösterdiği bilgisi de yer aldı.
Kredi derecelendirme notları değerlendirmesine göre “AA+(tur)”, yüksek kredi kalitesi güçlü ancak ekonomideki değişimlere duyarlı olan finansal yükümlülüklere uyma kapasitesine sahip olduğu anlamına geliyor.