GİRESUN’un Kemaliye Köyü'nde çiftçilik yapan 68 yaşındaki Ali Rıza Çekiç, fındık bahçesinden yeterince gelir elde edemeyince fındık ağaçlarını söktü, çilek üretimine başladı.
İki yıl önce bir arkadaşının Manisa’dan getirdiği Hollanda çileği fidelerini dikerek deneme üretimine başladığını anlatan Ali Rıza Çekiç, "Önce gelişi güzel toprağa diktim, olmadı. Sonra naylonun üzerine toprak serip diktim, yine tutmadı. Köpük kasalara dikip, altlarını da kesip toprakla buluşturunca çilekler adeta çıldırdı" dedi. Çilek diktiği arazinin önceden fındık bahçesi olduğunu kaydeden Çekiç, çilek üretiminden beklediğinin üzerinde ürün alınca ağaçları kestiğini belirterek şunları söyledi:
"Yılda yaklaşık 500 kilogram civarında fındık alıyordum. Kilo fiyatı 7 TL. Yani tüm ürün 3 bin 500 lira tutuyor. Yarısı kadar da masrafı düşünce geriye sadece 2 bin lira kalıyor. Yetişkin bir çilek fidesi ise senede 1.5 kilogram meyve veriyor. 6 dönüm alanda yaklaşık 1 milyon fidan var. Hedefim yılda 20 ton üretim yapmak. Çileğin kilosu 2 TL. Alıcılar geliyor, ürünü toplayıp götürüyor."
'HERKESE BEDAVA FİDAN DAĞITACAĞIM'
Ali Rıza Çekiç, Hollanda çileği olarak bilinen türün Doğu Karadeniz Bölgesi’nin iklimine uygun bir ürün olduğunu belirtti. Çekiç, "Herkese bir gelir sağlaması için yetiştirdiğim fidanları bedava dağıtacağım. Para istemiyorum. 5 ay boyunca meyve verebiliyor. Kasım sonuna geldik ama hala çilek topluyorum. Bölgede herkes Hollanda çileği üretsin ve kazansın istiyorum" diye konuştu.