TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, siyasi partilerin kapıları sivil topluma kapalı olduğu için her kesimden insanın Gezi eylemlerinde tepkilerini sokağa çıkarak gösterdiğini söyledi. Feyzioğlu, "Barışçıydı, silahtan, şiddetten uzaktı" dedi.
TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, Isparta'da Süleyman Demirel Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu'nun düzenlediği konferansa katıldı. Isparta Belediye Başkanı MHP'li Yusuf Ziya Günaydın'ı ziyaret eden Feyzioğlu, daha sonra Isparta Barosu Avukat Evi'nde basın toplantısı düzenledi.
Taksim- Gezi Parkı'nın mevcut haliyle korunması için yapılan eylemlerin birinci yıldönümü olduğunu hatırlatan Feyzioğlu, bu eylemler sırasında yaşamını kaybedenlerin faillerinin hala bulunamadığını söyledi. Gezi eylemlerinin üzerinden 1 yıl geçtiğini kaydeden Feyzioğlu, şöyle konuştu:
"Gezi sürecinde yurttaşlar, hiçbir zorlama olmaksızın, bir örgüt çerçevesinde hareket etmeksizin, içten bir şekilde toplumsal muhalefetlerini göstermek adına sokağa çıktı. Toplum siyasi iktidarın yaşam tarzına müdahalesine, baskıcı yaklaşımlarına tepki verdi. Ancak Gezi'yi sadece siyasi iktidara karşı hareket olarak düşünmek, eksik bir değerlendirme olur. Gezi, aynı zamanda toplumdaki bir hoşnutsuzluğun da ifadesidir. Siyasi partilerin kapıları, sivil topluma kapalı olduğu için her kesimden insanlar, siyasi görüşten kişiler, tepkilerini çaresiz sokağa çıkarak gösterdi. Ve barışçıydı, silahtan ve şiddetten uzaktı. Yaklaşık 3 milyon kişi sokağa çıktı. Hepsinin cebinde bir çakıl taşı olsaydı, Türkiye'de taş üstünde taş kalmazdı."
ŞIRNAK VALİSİ'NİN SÖZLERİ
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Feyzioğlu, Şırnak Valisi Hasan İpek'in, çözüm sürecine ilişkin, 'Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İmralı'da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'ı takdir ediyorum' sözlerini de değerlendirdi.
Abdullah Öcalan'ın, bir hükümlü olduğunu ve bölücü terör örgütünün kurucusu, lideri, yöneticisi olduğunu kaydeden Feyzioğlu, bu terör örgütünün işlediği sayısız suç nedeniyle ömür boyu hapis cezası aldığını anımsattı. Bu ülkenin başbakanı ile bir terör örgütü başının yan yana ve eşit statüde anılmasını doğru bulmadıklarını belirten Feyzioğlu, "Ülkenin başbakanının kim olduğundan da ayrıdır bu söylediğim. O başbakanı seversiniz sevmezsiniz, takdir edersiniz etmezsiniz. Fakat başbakanla terör örgütü kurucusunu yan yana, eşit saydığınız takdirde, bu Türkiye Cumhuriyeti'ni terör örgütüyle eşit statüye getirmek anlamına gelir. Bu konuda sanıyorum Şırnak Valisi bu cümleyle maksadı zorlamıştır" dedi.
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ
Cumhurbaşkanlığı seçim sürecini de değerlendiren Feyzioğlu, bugün süreçle ilgili yapılan turlara bir anlam veremediğini kaydetti. Cumhurbaşkanının ne yapacağının anayasada yazılı olduğuna değinen kaydeden Feyzioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İlk defa halk oylamasıyla cumhurbaşkanı seçilecek. 27- 28 milyon oyla cumhurbaşkanı seçiliyor. 17- 18 milyon oyla iktidara geliyorsunuz. 'Ben senden 10 milyon fazla oy aldım' diyen bir cumhurbaşkanı ama sorumsuz, 'Ben 10 milyon az aldım ama yetki bende' diyen bir başbakanla karşı karşıya kalacak. Cumhurbaşkanı, 'Anayasanın verdiği yetkileri dibine kadar kullanırım' dediğinde sistem kilitlenecek. Hükümeti her hafta topluyorum, Bakanlar Kurulunun başına ben geliyorum dese hadi bakalım. Anayasadaki yetkiler Kenan Evren için yazılmış yetkilerdir. Bu yetkileri 'kullanırım' diyen varsa Kenan Evren'e layık görülmüş yetkilerdir onlar."
'TEKLİF GELİRSE DANIŞIRIM'
Kendisine cumhurbaşkanlığı adaylığı yönünde teklifi gelip gelmediği yönündeki soruyu Feyzioğlu, "İsmimi bazıları zaman zaman gündeme getiriyor. Teklif geldiği zaman şöyle bir düşünürüm; çünkü Türkiye Cumhuriyeti'ne cumhurbaşkanlık teklifidir bu, sivil toplum örgütüne başkanlık teklifi değil. Onun için danışırım, sorarım tek başıma karar vermem" diye cevapladı.
AK PARTİLİ GRUP PROTESTO ETTİ
Feyzioğlu, basın toplantısının ardından Atatürkçü Düşünce Topluluğu tarafından düzenlenen konferansa katılmak için Kültür Sineması Salonu'na geldi. Feyzioğlu burada, bekleyen Ak Parti Gençlik Kolları üyesi grup tarafından protesto edildi. 'Rabia' işareti yaparak 'Recep Tayyip Erdoğan', 'Başbakan Erdoğan' diye slogan atan grup, Feyzioğlu'nu yuhaladı. Bunun üzerine Atatürkçü Düşünce Topluluğu üyeleri gruba polis koridorunun yanında 'Ne mutlu Türküm diyene', 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz', 'Hırsız Tayyip Erdoğan' diye slogan atarak karşılık verdi. Feyzioğlu,yoğun güvenlik önlemleri altında konferansın verileceği salona girdi.

ME(SU/AAA) (FOTOĞRAFLI)