MİLLİ Eğitim Müdürlüğü yaptığı dönemde İl Özel İdare Genel Sekreterliği'nde meydana gelen 1.7 milyon liralık yolsuzluk operasyonu kapsamında tutuklanarak 56 gün ceza evinde kalan Fevzi Budak'la ilgili dava düştü. Erzurum 3'üncü Ağır ceza Mahkemesinde görülen davada dolandırıcılık ve dolandırıcılık amacıyla resmi belgede sahtecilik suçlarından Özel İdare'de memur Turan Güneri 26 yıl, Müteahhit Bayram Karabacak ise 21 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik tarafından 2003 ile 2009 yılları arasında 11 kez görevinden alınan Milli Eğitim eski Müdürü Fevzi Budak Şırnak, Muş, Kütahya, Çanakkale, Ankara ve İstanbul gibi kentlere müdür veya öğretmen olarak atandı. Her defasında Erzurum 1'inci İdare Mahkemesi'nin kararı ile görevine dönen Budak, eski Bakan Hüseyin Çelik ile bakanlık görevlileri ve Erzurum eski Valisi Celalettin Güvenç hakkında açtığı tazminat davalarını kazandı. 
Erzurum'da 2005- 2007 yıllarını kapsayan okulların onarımlarına ilişkin dönemin Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal tarafından yürütülen yolsuzluk operasyonu kapsamında 2 Eylül 2010 günü mahkeme tarafından tutuklanan ve 56 gün E Tipi Cezaevi'nde kalan Budak, 24 Ocak 2011 günü görevine döndü. Fevzi Budak, 24 Şubat 2011 günü üçlü kararname ile 13'üncü kez görevinden alınarak atandığı Kars İl Milli Eğitim Müdürlüğünde 9 ay kadar görev yaptıktan sonra Ankara'ya alındı.
Erzurum 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü karar duruşmasında dolandırıcılık ve dolandırıcılık amacıyla resmi belgede sahtecilik suçlarından müteahhit Bayram Karabacak'ı 21 yıl hapis, 3 milyon 410 bin lira da para cezasına mahkum etti. İl Özel İdare'de memur Turan Güneri ise aynı suçlardan 26 yıl 3 ay hapis, 3 milyon 410 bin lira para cezası aldı.
Mahkeme heyeti karara gerekçe olarak, 'Suçun benzerlerinden çok farklı şekilde vahim işleniş biçimini, suç konusunun kamu kurumunun mal varlığına yönelen dudak uçuklatan miktardaki önem ve değerini' gösterdi. Sanıkların suçu acımasız ve pervasız bir şekilde işlediğine işaret eden heyet, Bayram Karabacak ile şimdi emekli olan Turan Güneri'nin hükümle birlikte tutuklanmasını kararlaştırdı. Milli Eğitim eski Müdürü Budak ile aynı kurumda görevli 3 kişi hakkında ise nitelikli dolandırıcılık ve sahtecilik suçlarından dolayı 4483 sayılı kanun hükümlerine göre, soruşturma izni verilmediğinden dolayı CMK'nın 223/8 maddesi uyarınca açılan davanın düşmesi uygun bulundu. İl Özel İdare'de görevli 4 kişi hakkında ise dolandırıcılık ve evrakta sahtecilik suçlarından verilen 10'ar ay hapis cezası ertelendi.