DENİZ HAVA KOMUTANLIĞI'NDA TÖREN
Türk havacılığının öncülerinden olan, Türk Deniz Havacısı Çarkçı Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey, şehit oluşunun 100'üncü yıldönümünde, Donanma Komutanlığı'na bağlı Kartepe İlçesi'ndeki Deniz Hava Komutanlığı’nda düzenlenen törenle anıldı.
Anma törenine Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, Deniz Hava Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğamiral Nazmi Ekici, Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ali Murat Dede, Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Gölcük Tersane Komutanı Tuğamiral M. Şevki Şekerefeli, Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Muhittin Elgin, Karamürsel Eğitim Merkezi Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Muhabere Elektronik, Bilgi Sistemleri Başkanı Tuğamiral Ercan İnceoğlu ile Fethi Beyin yakınları katıldı.
Anma etkinliğinde 27 Şubat 1914 günü Şam’dan havalandıktan kısa bir süre sonra Taberiye Gölü civarında Küfrühar Kayalıkları üzerinde uçağının düşmesi sonucu, üsteğmen Sadık bey ile birlikte şehit olan ve mezarı Şam'da Emeviye Camisinde bulunan Selahaddin-i Eyyûbî Türbesinin yanına bulunan Mehmet Mehmet bey ile ilgili bilgiler verildi.
Programın açılış konuşmasını yapan Deniz Hava Komutanı Tümamiral Hakan Üstem,   Çarkçı Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey'in yetenekleriyle ön plana çıkmış önemli bir Türk havacısı olduğunu hatırlattı. Önce teknik eleman olması için Deniz Hava Tugayına alınan Mehmet Fethi Bey'in, yetenekleri sayesinde pilotluğa kadar yükseldiğini, yaşadığı dönemde fedakarca yaptığı işler sayesinde halkın sevgisini kazandığını ve şehadetinin bütün ülkeyi yasa boğduğunu söyledi.  
'TÜRK HAVACILIĞININ ÖNCÜLERİNDEN BİRİDİR'
Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele ise törende yaptığı konuşmada,  Mehmet Fethi Bey'in Türk havacılığının öncülerinden biri olduğunu belirtti. Koramiral Kösele, "Çarkçı Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey, yetenekleri ile ön plana çıkarak kısa zamanda pilotluk rütbesine kadar yükselmiştir. Uçakları havalandırmanın zor, yere indirmenin ise daha da zor olduğu ve başarı kabul edildiği bir dönemde bu görevi icra eden Mehmet Fethi Bey'in ne kadar zorlu bir iş yaptığı ortadadır" dedi.
Deniz Hava Komutanlığı askerlerine de seslenen Koramiral Kösele, "Sizler denizler ile gökler arasındaki mavide Türk Bayrağı'nı dalgalandırıyorsunuz. Bu sayede Çarkçı Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey ve nice atalarımızın anısını yaşatıyor, bizleri gururlandırıyorsunuz" diye konuştu.
'MEHMET FETHİ BEY'İ SİYAH BEYAZ PORTRE İLE TANIDIM'
Bu arada törene katılan ve Mehmet Fethi Bey'i tavan arasında bulduğu portre fotoğrafı sayesinde tanıdığını söyleyen ikinci kuşak ailesinden Aynur Önüçar, "Bizler artık ikinci kuşağı temsil etmekteyiz. Çok küçük bir ailemiz var. Ancak toplam 6 kişi olmamıza rağmen bizler aslında kocaman bir aile olduğumuzu hissettik. Bizlere bu duyguyu yaşatan tüm Deniz Hava Komutanlığı ailesine teşekkürlerimi sunmayı bir borç biliyorum. Ben Mehmet Fethi Bey'i, evimizin tavan arasında bulduğum iki tane siyah beyaz portre ile tanıdım. Portrelerin birinde Atatürk, birinde ise havacı kıyafetleri içinde Mehmet Fethi Bey'in resmiydi. Babama çok benzediği için araştırma gereği duydum ve Çarkçı Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey'in kim olduğunu öğrendim" dedi.
Bülent Yılmazer tarafından 'İlk Deniz Havacı Şehit Pilotu Çarkçı Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey ve İstanbul-İskenderiye Seyrüseferi' konulu bir konferans verildi. Konferansta ilk deniz havacısı olan Çarkçı Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey'in hayatı ve 1914 yılında gerçekleştirdiği İstanbul-İskenderiye yolculuğu hakkında detaylı bilgi verildi.
Daha sonra Mehmet Fethi Bey'in fotoğraflarının bulunduğu serginin gezilmesinin ardından anısına yapılan ve şehit olduğu uçağın benzeri olan anıtın açılışı yapıldı.

Ergün AYAZ/KARTEPE (Kocaeli), () -

EA(MB/AAA)(FOTOĞRAFLI)