Cem TURSUN / İSTANBUL, () Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen dershane avukatı Muhittin Yılmaz suç duyurusu dilekçesini Başsavcılığa sundu. Dilekçede, 22 Şubat 2012 tarihinde İBB Kentsel Tasarım Müdürlüğü'ne FEM tabelasının asılması için başvuruda bulunulduğu belirtildi.
İBB yetkililerinin onayı ile tabelanın 2 yıl önce asıldığı belirtilen dilekçede, reklam vergisinin makbuz karşılığında düzenli olarak ödendiği ifade edildi.
Son olarak 1 Ocak 2014-31 Aralık 2014 tarihlerini kapsayacak şekilde 2 bin 537 TL ödeme yapıldığı anlatıldı. Avukat Yılmaz dilekçeyle birlikte yapılan ödemeye dair dekontu da savcılığa sundu. Dilekçede, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş ile zabıta ve itfaiye yetkilileri şüpheli olarak gösterildi. Şüpheliler ayrımcılık, nefret suçu, görevi kötüye kullanma ve mala zarar vermekle suçlandı.

"UYARI VE TEBLİĞ YAPILMADAN..."
Avukat Muhittin Yılmaz suç duyurusunun ardından adliye önünde basın açıklaması yaptı. Dershanenin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin onayı ile tabelasını astığını söyleyen Yılmaz, 25 Haziran gecesi hiçbir uyarı ve tebliğ yapılmadan tabelanın parçalanarak indirildiğini belirtti. Başsavcılığa verdikleri görüntü ve fotoğraflarda aynı cadde üzerinde yüzlerce işyerine ait tabelaların asılı dururken hukuk dışı işlemin eşitliğe aykırı bir şekilde yalnızca FEM'e uygulandığını savunan Yılmaz, bu konunun tespiti için savcılıktan keşif yapılmasını da istediklerini ifade etti.

"AYRIMCILIK, GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA, MALA ZARAR VERME VE NEFRET" SUÇLAMALARI
Kamu otoritesinin yetkilerini kullanırken insanlar arasında ayrım yapmadan, eşitlik ilkesine uygun şekilde değerlendirme yapmak ve kararlarında objektif olmak zorunda olduğunun Anayasa ve kanunlarda emredici olduğunu söyleyen Avukat Muhittin Yılmaz, “Belediye yetkilileri bu amir hükme rağmen ayrımcılık, görevi kötüye kullanma, mala zarar verme ve müvekkile yönelik nefret suçlarını işlemiştir" dedi.

"GÖZDAĞI VERİR GİBİ"
“Aynı bölgede sonraki günlerde başka tabela indirildi mi?" sorusuna ise avukat Yılmaz, “Hayır. Özellikle yetkililer 'biz buradan başlıyoruz' dediler. Devam eden günlerde diğer tabelaları da indireceklerini söylediler. Biz bekledik ama diğer firmaların tabelalarının indirilmediğini gördük. Sizin de bildiğiniz gibi Mecidiyeköy'ün tüm caddeleri bu şekilde tabelalarla belirgin şekilde yıllardır böyledir. Burada sadece nokta hedef alınarak FEM Dershaneleri'nin tabelaları indirilmiştir. Parçalanarak zarar verilerek indirilmiştir, gözdağı verir gibi. Onun dışında herhangi bir kişiye de dokunulmamıştır" diye konuştu.
Ne gerekçe gösterildiği sorusuna da Yılmaz, “Gerekçe olarak 'reklam tabela yönetmeliğine göre tüm İstanbul'daki Mecidiyeköy'deki tabelaları indireceğiz' dediler. Kendilerini kurtarabilmek için. Ondan sonra da zarar verip gittiler" cevabını verdi.

"TEBLİGAT YAPILMADI"
İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın "Dün gece bu yapılmış. Bu konuyla ilgili detaylı bilgiyi bana henüz aktarmadılar. Tebligat yapılmış mı, uyarı yapılmış mı? Bu tabelaların kendine göre bir izni, işlemleri var. Herkes istediği gibi tabela asamaz" şeklindeki ifadeleri hatırlatılan Avukat Yılmaz, “Tebligat yapılmadı. Zaten gecenin 2'sinde geldiler. Müvekkillerim tesadüfen olayı öğrendiler. Hiçbir uyarıyı kale almadılar. 'Biz kesin emir aldık yukarıdan sökeceğiz gideceğiz' dediler" dedi.

(FOTOĞRAFLI)