ANTALYA () - ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel'in, 14 yıldır düzenlenen ve genel sanat yönetmenliğini Fazıl Say'ın yaptığı Uluslararası Antalya Piyano Festivali'ne yönelik, "Fazıl Say ya da Fazıl Say'sız piyano festivali devam eder" sözlerinin ardından başlayan tartışma, Say'ın yeni açıklamalarıyla devam etti. Say, eleştirilerini facebook üzerinden, 'Antalya Belediye Başkanı ilk icraat olarak Fazıl Say'ın festivalinden Fazıl Say'ı kovuyor. Kutluyoruz' diye sürdürdü.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, başkan seçildikten sonra 30 Nisan Çarşamba günü yaptığı ilk basın toplantısında, bu yıl Kasım ayında 15'incisi düzenlenecek Uluslararası Antalya Piyano Festivali'nin, genel sanat yönetmenliğini yapan Fazıl Say olmadan da devam edebileceğini söyledi. Türel, basın toplantısında şunları söyledi:
"Fazıl Say'la ilgili seçimlerden önce televizyon programlarında konuşmalar yaptım. Kendisinin siyasi söyleminin beni ilgilendirmediğini, dostluğunun, arkadaşlığının önemli olduğunu, şeref olduğunu ifade ettim. Ancak ertesi gün Sayın Fazıl Say Twitter'da, 'Ben Menderes Türel gibi bir adama selam bile vermem. O benim arkadaşım değil, O kimmiş' tarzında beyanlarda bulundu. Tabi beni üzdü. Kendisinin şahsıma karşı böyle yakışıksız tavır sergilemesi beni üzdü. Dolayısıyla piyano festivali konusunda kendisinin tavrının ne olacağını göreceğiz. Bekleyeceğiz. Fazıl Say ya da Fazıl Say'sız piyano festivali devam eder. Bundan kimsenin şüphesi olmasın."
ÇÖZÜM ARAYIŞI SÜRÜYOR
Başkan Türel'in bu açıklaması üzerine festival organizasyonunu yapan Forte Prodüksiyon şirketi sahibi Kadir Dursun'dan açıklama geldi. Kadir Dursun, Facebook'taki kişisel sayfasında şunları kaydetti:
'Bu yıl 15'incisi düzenlenmesi planlanan Uluslararası Antalya Piyano Festivali'nin yaşanan gelişmeler neticesinde bundan sonrası için yoluna devam edip etmeyeceği ile ilgili son günlerde birçok soru almaktayız. Bildiğiniz gibi festivalimiz, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenmektedir ve yerel seçimler sonrasında mevcut belediye değişmiştir. Festival ile ilgili olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve festivalin sanat yönetmenliğini sürdüren ancak gelişmeler neticesinde sanat yönetmenliğinden ayrılmayı düşünen Fazıl Say ile festivalin bundan sonra yoluna devam edebilmesi hususunda yaptığımız görüşmeler ve çözüm arayışları devam etmektedir. Bu görüşmelerin neticesi tarafımızca kamuoyu ile paylaşılacaktır. Artık Antalya halkının festivali olan bu festivalin, hiçbir kişisel ve siyasi tartışmanın içerisinde olmamasını ve her halükarda devam etmesini temenni etmekle birlikte ilk günden bu yana Fazıl Say ile birlikte yoluna devam eden firmamız Forte Prodüksiyon, Fazıl Say'ın içinde olmadığı bir festivale devam etmeyi düşünmemektedir.'
'YANIMDA BİLE DURAMAZ'
Organizasyon firmasından yapılan bu açıklamanın ardından dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say da aynı gün Facebook ve Twitter üzerinden yayımladığı mesajlarla düşüncelerini paylaştı. Festivalin 15 yıldır devam ettiğini ve Avrupa'nın en iyilerinden biri haline geldiğini belirten Say'ın bu konudaki ilk açıklaması şöyle:
'15'inci yılına girdiğimiz Antalya'nın markası Piyano Festivali sürecinde 4 belediye başkanı gördük. Festivali 15 yıldır beraber organize ettiğimiz kadim dostum Kadir Dursun, ben olmazsam kendisinin de çekileceğini belirten bir yazılı basın açıklaması yaptı. Çünkü bugünkü belediye başkanı şahıs festivalin Fazıl Say'lı ya da Fazıl Say'sız devam edeceğini ima etmiş basına. Şu bir gerçektir, suçsuz yere yargılandığım ve 10 ay ceza aldığım için hiçbir AKP'li dostum olamaz. Yanımda bile duramaz. Bu şartlarda AKP belediyesınin kazandığı bir şehirde bir aydınlanmayı temsil eden bizim festivalimize ne olacak ben de merak ediyorum. Bu festival sonuçta başta Kadir Dursun'un ve Fazıl Say'ın 15 yıl gözü gibi baktıkları çocuğudur. Filanca kişinin filanca şartını kabul edecek kişiler değiliz. İstenmediğimiz yerde duracak da değiliz. Benim artık yanımda bile duramayacak olan o şahıs, kararı kendi verecek. Antalya'nın medarı iftiharı bir festivale devam etmek istiyorsa bu şartlarda buyursun etsin.'
BELEDİYE DESTEĞİ OLMADAN YAPILAMAZ
Piyanist Say, bu açıklamasına gelen yorumlarla ilgili düşüncelerini, bugün yine Facebook ve Twitter hesapları üzerinden paylaştı. "Mücadeleye devam et", "Festivale devam et" şeklinde öneriler aldığını belirten Say, şunları yazdı:
'Hak veriyorum elbet ama bu festival 30 konserli, dünyanın en büyük sanatçılarını ağırlayan, dünyanın her yerinden sanat eleştirmenlerinin davet edildiği, yurtdışından orkestraların davet edildiği, tüm şehirde billboardlar ile tanıtımı yapılan, her kuruş vergisi ödenen, bütçesi dolayısıyla az sayılmayacak bir festivaldir. Bu belediye desteği olmadan yapılamaz. Ezber konuşmayalım. Hiçbir yararı olmayan gaz vermeceler de yapmayalım. Belediye bütçesi, şu anki belediye başkanının kendi cebinden harcaması gibi gösteriliyor, bunu hep yapıyorlar. Bu bizim festivalimizin bütçesi de sonuçta halkın vergilerinden oluşan bir bütçedir ve halka en güzel en prestijli şekilde geri dönüşünü, kültür ile müzik ile sağlamaktadır.'
'BANA YOL GÖRÜNDÜ'
Festival organizatörü Kadir Dursun'a ömrü boyunca minnettar kalacağını belirten Fazıl Say, eleştirilerine şöyle devam etti:
'Festival bitirilirse Kadir Dursun da ben de elbet çok üzüleceğiz bu duruma. 15 yıl gözümüz gibi baktık. Antalya'da nice konserler verdik. Kenar mahallelere, ilçelere, okullara gittik. Bana gelince. Benim durumumun bir çözümü yok. Bana yol göründü. Ömrüm boyunca hatırlayacağım. İyi konserler verdik. Güzel anlardı. Antalya belediye başkanı ilk icraat olarak Fazıl Say'ın festivalinden Fazıl Say'ı kovuyor. Kutluyoruz. Hem de kendisi mağdurmuş. Antalya'da her yıl konser vermeye devam edeceğim elbette. Bunda bir sorun yok. Festivalim ile ilgili düşüncelerimi paylaşmıştım. Sorun kendinize, siz dost olur muydunuz sizi hapse attırıp hayatınızı karartmak isteyen insanlarla?"

EB(SU/AK) (FOTOĞRAFLI)