Enver ALAS / İSTANBUL, () Adalar'da fayton atlarının çalıştırılma koşullarını protesto etmek için cumartesi günü Büyükada'da "Faytonu binme, atlar ölüyor" eylemine çağrı yapan hayvan severlerin eleştirilerine faytonculardan yanıt geldi.
İstanbul Arabacılar Motorsuz Kara Nakil Vasıtaları Esnaf Odası Başkanı ve aynı zamanda 51 yıllık faytoncu Hasan Ünal, atların ağır şartlarda çalıştırıldığı iddialarını kabul etmeyerek, medyada çıkan haberlerin gerçekleri yansıtmadığını söyledi. Ünal, sosyal medya üzerinden örgütlenen bir grup hayvan severin cumartesi günü Büyükada'da yapacakları eylem öncesinde konuyla ilgili olarak Büyükada fayton durağında basın açıklaması yaptı. 

HAYVANSEVERLERE TEPKİ GÖSTERDİ
Eylem çağrısı yapanların gerçek anlamda hayvan sever olmadığını kaydeden Ünal, "Eğer bunlar gerçekten hayvan sever olsalardı Veliefendi'ye de gitmeleri gerekirdi. Adanın her yerinde sahipsiz kuduz hayvanlar var, gelsinler bu hayvanlara sahip çıksınlar. Atlar ölüyor diye faytonlara binmeyin diyorlar. Yalan söylüyorlar. Hayvan severlerin ellerinde farklı zamanlarda olmuş iki tane fotoğraf var. Bir tanesi altı sene önce yaşanmış bir olay. Sürekli aynı fotoğrafları yeniymiş gibi paylaşıyorlar" diye konuştu.

"BİR FAYTONCU ATINI ÖLENE KADAR KOŞTURMAZ ÇÜNKÜ O ATTAN EKMEK KAZANIYOR"
Hasan Ünal, yaptığı açıklamada bazı medya organlarında konuyla ilgili çıkan haberlere tepki gösterdi. Ünal, "Yılda 400 at ölüyor diye haber yapıyorlar. Adalar genelinde 1200 fayton atı var. Bunun 870'i Büyükada'da bulunuyor. Onların dediği gibi yılda 400'ü ölüyorsa seneye nerede at bulup faytonculuk yapacağız? Faytonculuktan ailelerle birlikte yaklaşık 2 bin kişi ekmek yiyor. Bir faytoncu, atını ölene kadar koşturmaz, asla eziyet etmez. Çünkü o attan ekmek kazanıyor. Ortalama 7 ile 10 yıl arasında atıyla faytonculuk yapmak zorundadır yoksa zarar eder" dedi.

"ATLAR, SICAK HAVALARDA ASLA FAZLA ÇALIŞTIRILMAZ"
Faytonun Adalar'da yaklaşık 130 yıllık bir mazisi olduğunu kaydeden Ünal, fayton ile gezmenin adaya gelen yerli ve yabancı turistler için bir nostalji olduğunu söyledi. Toplam 277 faytonun hizmet verdiğini ifade eden Ünal atların bakımlarıyla ilgili şöyle konuştu:
"Faytonculuğu babamdan öğrendim ve 51 yıldır bu işi yapıyorum. Büyükada'da 226, Burgazada'da 21, Heybeliada'da 30 tane olmak üzere toplam 277 fayton var. Atların bakımını seyislerimiz ve faytoncular yapar, yemi, suyu zamanında verilir. Özellikle sıcak havalarda atlar asla fazla çalıştırılmaz. Mesela sancılanan bir at ayaklarını yere vurur ve böyle durumlarda asla atlar çalıştırılmaz. Eğer atlar çok terlediyse fazladan bir sefer yaptırılmaz. O hayvan yol üzerinde hemen değiştirilir. Hiç kimse bilerek ve isteyerek fazladan para kazanayım bu uğurda hayvanım 'ölürse ölsün' demez."

40 AT İTLAF EDİLDİ
Ünal, odalarına bağlı bir veteriner hekimin haftada bir kere atları kontrol ettiğini ifade etti. Ünal, "Ayrıca İlçe Tarım Müdürlüğü'ne bağlı veteriner hekimler de 6 ayda bir kontrol ediyor. Bu sene kontrollerde 31'i hastalıklı olmak üzere toplamda 40 hayvan itlaf edildi. Adalar Belediyesi'nin veteriner hekimleri de hastalanan atları tedavi ediyor" dedi.

FAYTONA BİNMEK İÇİN UZUN KUYRUK OLUŞTURDULAR
Öte yandan Büyükada'yı ziyaret eden yerli ve yabancı çok sayıda turist fayton istasyonu önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Fayton sırasının istasyonun önünden şehir hatları iskelesine kadar uzaması ise dikkat çekti. Ayrıca hayvan severlerin çağrısıyla 'Faytona binme, atlar ölüyor' eyleminin de cumartesi günü Büyükada Meydanı'nda yapılacağı öğrendi.
(FOTOĞRAFLI)