GAZİANTEP Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, PKK tarafından dağa kaçırıldığı iddia edilen Kafkas Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi 20 yaşındaki Büşra Esendemir'in ailesini ziyaret etti. Acılı anneye sarılarak birlekte ağlayan Şahin, çocuğuna kavuşması için ğerekenin yapılacağı sözünü verdi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, PKK tarafından kaçırılan 20 yaşındaki Büşra Esendemir'in Emek Mahallesi'nde oturan ailesinin evini ziyaret etti. Baba Muharrem ve anne Sevil Esendemir ile görüşen Şahin, ailenin acısına ortak oldu. Anneye sarılarak uzun süre ağlayan Şahin, mağdur anne ve babaların feryadını tüm Türkiye'nin duyması ve bu durumun toplumsal seferberliğe dönüşmesi gerektiğini söyledi. Anne ve babaların acılarını bugüne kadar içine gömdüğünü ve korku siyaseti hakim olduğu için acılarını paylaşılamadığını belirten Şahin, "Şimdi hamolsun Diyarbakır'da bir annenin başlattığı feryadın toplumdaki karşılığını gösteriyor. Anneler, babalar, aileler buna isyan ediyor" dedi.
Çocuk kaçırmalarıyla kandan, gözyaşından, şiddetten beslenen, ülkenin birliğini, beraberliğini ve bütünlüğünü bozmak isteyen kişilerin, bir anlayışı devam ettirmek istediğini belirten Fatma Şahin, "Bir yıldan beri hamdolsun şehitler gelmiyor. Bir yıldan beri anneler çocuklarını askere gönül rahatlığıyla gönderiyor. Artık; Türk- Kürt kardeşliğinin dili, dini, inancı, mezhebi, ırkı, cinsiyeti, yaşı ne olursa olsun insan odaklı, birlikte yaşama kültürünün çok daha güçlendiği yeni bir Türkiye'deyiz. Bu anne babaların sesini bu kadar duyurabilmesi de yeni Türkiye'nin eseri. Eskinden de bu anne babaların sayısı çoktu ama kimse korkusundan ya da 'söylediğimde ne olacak zaten çözümü yok' anlayışından dolayı bunu dile getiremedi. Esas çözüm burada. Çözüm süreci dediğimiz yasalar, temel hak ve özgürlükler. Bu konuda hükümet zaten elinden gelen her şeyi yapıyor" diye konuştu.
'ÇOCUKLARI TERÖRİZE EDEN BİR ANLAYIŞ VAR'
Çocukları kandıran terör örgütü üyelerinin, çocukları terörize eden anlayış içinde olduğunu vurgulayan Şahin, "Kötü niyetli, çocukları kullanan, özellikle reşit olmayan çocukları kandıran ve onları terörize eden bir anlayış var. Bu anlayışa bende iki çocuk annesi olarak isyan ediyorum" dedi.
'HERKESE DÜŞEN GÖREV VAR'
Ailelerin önüne geçmek için herkese görev düştüğünü söyleyen Şahin, "Yok etme duygusu da bu annenin gözyaşından, bu babanın feryadından kaynaklanıyor. Eğer bu ses güçlü bir şekilde Türkiye'de duyulabilirse ve 76 milyon yüreğinde hissederse, Türk- Kürt bütün anneler bu sese gereken cevabı verirse bu çözümün en önemli miladı olacak. Bütün gücümüzle haklı davalarında yanlarında olacığız. Herkese düşen görev var. Bunun yanında olmamız gerekiyor" diye konuştu.
'GÖZYAŞININ, ACININ RENGİ, IRKI, CİNSİYETİ YOK'
Konunun muhataplarıyla görüşeceğini de ifade eden Şahin, şunları söyledi:
"Özellikle parlamento da bu gurubun temsilcisi olan kadınlara seslenmek istiyorum. Şu anda kadınlar yerel yönetimde çok güçlüler. Bunun acısını onlar bire bir yaşamlarında çekti. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı, kendi yaşantısında çekti. HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, benimde parlamentodan çok yakın çalıştığım arkadaşım. Çocuğu doğduğu gün eşini faili meçhul şekilde kaybetmiş bir kadın. Dolayısıyla acıyı biliyorlar. Bu acıyla o acının bir farkı yok. Bu acıya sahip çıksınlar gereğini hep birlikte yapalım. Gözyaşının, acının rengi, ırkı, cinsiyeti yok. Onlar ne acı çektiyse bugün bu annelerde o acıyı çekiyor. O yüzden herkesin elini taşın altına koyup, bunu siyasi malzeme olarak görmeyip, bunun insani bir duruş olduğunu ve herkesin ahlaki olarak bunun arkasında durması gerektiğini görmesi lazım."
BABA ESENDEMİR: KIZIMIZIN KANDIRILDI
Baba Muharrem Esendemir, kızını en son 23 Nisan'da Gaziantep'te gördüğünü ve 18 Mayıs'ta telefonda konuştuklarını belirterek, kandırıldığını söyledi. Esendemir, haber alamadıkları kızını Kars'ta aradıklarını ve evinde örgüt ağzıyla yazılmış mektup ile terör örgütü simgeleri bulduklarını anlatarak, "1,5 ay önce kızıma 'Senin yakın bir şehre gelmeni istiyorum' dedim. 'Oralarda okumanı istemiyorum' dedim. Ufak tefek bir iki şeyini duydum. Bu bizim yapımıza ters düşen bir şey. Geçiş için kendisi de mücadele etti. Puanını yükselterek Gaziantep'e geçiş yapmayı düşündü. Okumaya hevesli çocuktu. Öğretmen olmak istiyordu. Ücra bir köyde öğretmen olma hayali vardı. Biz vatanına, milletine faydalı olsun diye çalıştık, kendisi de bu amaçla çalışıyordu. Ne oldu bilmiyoruz. Kızımızın kandırıldığından eminiz. Çözüm süreci dağdan insanların gelmesi gereken bir süreç. Niçin çocuklarımız orada? Benim çocuğumun dağda kime ne faydası olacak? Bir öğretmen olsaydı, bir Kürt çocuğunu okutsaydı daha iyi değil miydi?" dedi.
Anne Sevil Esendemir ise Kars'tan Diyarbakır'a giderek oradaki annelere destek verdiklerini söyledi.
ŞAHİN, BAŞBAKAN ERDOĞAN'I ARADI
Fatma Şahin, görüşme sonunda, gazetecilerin evden çıkmasının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı cep telefonuyla arayarak, Esendemir ailesiyle görüştürdü. Başbakan Erdoğan'ın, aileye, Büşra'nın evine dönmesi için gereken çalışmanın yapılacağının sözünü verdiği öğrenildi.

MB(HK/SSA) (FOTOĞRAFLI)