AYDIN’nın Kuşadası İlçesi’ne bağlı Davutlar Beldesi’nin önemli şeftali ve mandalina üreticileri arasında yer alan Zeynel Abidin Çengel, temin ettikleri geç ürün veren Amerikan patentli 'W. Murcott' mandalinalarıyla, sezonunu bir ay uzatacaklarını söyledi.
Daha önce de İspanyol, Fransız ve İtalya patentli erkenci şeftaliyi getirerek 15 Haziran’da başlaması gereken hasadı, 10 Mayıs’a çektiklerini hatırlatan Zeynel Abidin Çengel, tarım işçilerine erken istihdam sağladıklarını belirtti. Bu girişimden yola çıkarak mandalina türleri üzerinde de araştırmalar yaptıklarını anlatan Çengel şunları söyledi:
“Amerika patentli erkenci Mozilla türünü getirerek diktik. Böylece mandalinada da bir ay erken hasat başlattık. Yetmedi, geç ürün veren yine Amerikan patentli W.Murcott türünü keşfederek bu yıl 300 dönüm üzerine 12 bin 600 fidan diktik. Üç yıl sonra ağaçlar meyve vermeye başladığında erkenci şeftali ile geç mandalina arasındaki kesintisiz 7-8 ay boyunca hem üretici, hem tarım işçisi, hem de arazi sahipleri kazanacak. Böylece araziler yazlıklara teslim olmayacak. Davutlar Ovası’nda daha fazla yapılaşmaya izin verilmeyecek.”