BİZ SORUŞTURMA DEĞİL, ARAŞTIRMA KOMİSYONUYUZ
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasını araştırmak için Soma'ya gelen Meclis Araştırma Komisyonu üyeleri, üç grup halinde hayatını kaybeden işçilerin evlerini ziyaret etti. Milletvekilleri ardından da kaymakamlık binasınde tekrar bir araya geldi.
Burada basın mensuplarının karşısına çıkan milletvekilleri adına komisyon başkanı Ak Parti Aksaray milletvekili Ali Rıza Alaboyun, açıklama yaptı. Soma'ya gelmeden önce ilçe, madencilik, yeraltı hakkında, uzmanlardan bilgi aldıklarını dile getiren Alaboyun, “Burada ilk olarak aileleri ziyaret ettik, acılarını paylaştık. Bunların gerçek halini görmeden dillendirmek çok zor. Madenciler belki ekmek parası kazanmak için oraya giriyorlar ama bize enerji sağlamak için canlarını veriyorlar onlara çok şey borçluyuz. Bizlere bu rahatlığı sağlayan o madenciler. Allahtan rahmet diliyorum. Komisyon olarak birinci görevimiz bu olayın, kazanının oluşunu tüm safhalarıyla ortaya çıkarmak herkesi dinliyoruz Her söyleneni önemsiyoruz. Herkesi dinliyoruz. Dinleyemediklerimizi, Ankara'ya çağırıp dinleyeceğiz. Böyle bir kazanın olmaması için elimizden geleni yapacağız. Oybirliği ve gönül birliğiyle böyle bir komisyon oluşturduk. Komisyonunun amacı bir daha söyle olaylar olmaması için genel çözümler üretmek. Yeraltı kömüründe çalışanların eğitimleri için sosyal hakları için ayrı bir düzenleme yapacağız. Sosyal hakları için adımlar atacağız sorun büyük. Belki şu anda ocaklarda riskler hala var sayılar büyük olunca bize yansıyor. Buna köklü bir çözüm getirmemiz lazım. Bunu ABD, Avrupa çözüm getirmiş, bizde maden konusunda değişiklikler yapmışız ama çözmekte geç kalmışız. Kömür madeni farklı her kömür sahası için de farklı düzenleme yapılması gerektiğine inanıyoruz. Bu komisyon bunu çözecek. Araştırma komisyonuyuz soruşturma komisyonu değiliz. Bir kimseyi suçlamak durumunda değiliz. Araştırma içerisinde çıkacak durumlar mutlaka o soruşturmayı yapacak olan kişiler için yararlı olacak. Milletvekilleri olarak o sahayı inceleyeceğiz. İşçilerimizle bir araya geleceğiz. Bazı aileleri ziyaret ettiğimizde aynı aileden çalışan işçiler var onlardan da bilgi aldık. Bu sorunu elbirliğiyle çözelim bir daha olmaması için madencilik sektörünün de önünü açalım. Sektörde zan altında kalıyor. Yeniden değerlendirmemiz lazım" dedi.
KOMİSYON OLARAK SÜREMİZ ÜÇ AY
Komisyon olarak sürelerinin üç ay olduğunu ve bu süre içerisinde de raporlarını yazmak durumunda olduklarını ifade eden Ali Rıza Alaboyun, “Biliyorsunuz, cumhurbaşkanlığı seçimleri var, ramazan var. Biz Haziran ayı içerisinde yapacağımız tüm kritik görüşmeleri ve incelemeleri yapmak istiyoruz. Ama kaza olan madeni de incelemeden raporumuzu yazmak istemiyoruz. O maden de şu anda kapalı ne kadar daha öyle kalacağı da belli değil. Eğer üç ay içerisinde açılmazsa, biz orayı incelemeden raporu yazabiliriz. Ama bunu yapmamak için çeşitli yöntemlerde bakacağız. Komisyon olarak çalışma kararı alırsak haziranda sonra devam ederiz. Yazın çalışmazsak o süreye uzatabilme imkanımız var. Başında benim olduğum teknik ekipler çalışmalarına devam edecek. Komisyonun bir daha toplanıp toplanmayacağına bu ayın sonunda birlikte karar vereceğiz. Madencilik derken biz komisyon olarak sadece kömüre konsantre olacağız ama taş ocaklarında da bayağı sıkıntılar var, onlar hala basına yansımadı. Farkında değiliz oranın da araştırılması lazım. Onunu için de komisyon kurulması için önerimiz olacak" dedi.
Ali Rıza Alaboyun, eilelerin bazılarından gelen yardımın ulaşmadığına yönelik iddialar içinde de gerekli kurumlarla görüşmeler yapacaklarını dile getirdi.

TY (İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)