DENİZLİ İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Gürlesin, İl Özel İdare Müdürlüğü’nün yüzde 26.45 hissesi bulunan Astaş Azim Cıvata A.Ş.’ye ait Hallaçlar Mahallesi’ndeki 38 bin 565 metrekare arsanın çoğunluk hissesi sahibi Mitaş Enerji ve Madeni İnşaat İşleri A.Ş. tarafından 7 milyon dolara satılmasıyla ilgili vurgun yapıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Arsanın rayiç bedeline satıldığını belirten Gürlesin, “Karar alma yetkisi Özel İdare’nin değil. Şirket genel kurulunda satış kararı alınmış ve arsa 5 yıl sonra satılabilmiştir” diye konuştu.
Denizli İl Özel İdare Müdürlüğü’nün yüzde 26.45 hissesi bulunan, Hallaçlar Mahallesi’nde, üretim yapmayan Astaş Azim Cıvata A.Ş.’nin 38 bin 525 metrekare arsası şirketin yüzde 73.29 hissesine sahip Kitaş Enerji ve Maden İşleri A.Ş. tarafından 7 milyon dolar bedelle Yedeks Tekstil Sanayi A.Ş.’ye satılmıştı. 2008 yılında Denizli İl Özel İdaresi’nin Denizli 1. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne yaptırdığı tespitte bilirkişi tarafından 53 bin metrekare arsa için 61 milyon 825 bin 125 lira bedel tespiti yapılan arsanın düşük bedelle satıldığını belirten İl Genel Meclisi’nin CHP’li üyesi Bekir Çapar, Özel İdare’nin zarara uğratıldığını iddia etmişti.
İddialar üzerine Denizli İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Gürlesin basın toplantısı düzenleyerek iddialara yanıt verdi. Arsanın satışında vurgun yapıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını ve iftira olduğunu öne süren Gürlesin, “Satışı yapılan taşınmaz Denizli İl Özel İdaresi’nin değil, Astaş Azim Cıvata’nın bir taşınmazıdır ve şirket tüzel kişiliği devam etmektedir. Astaş Azim Cıvata’da karar alma ve satış yetkisi yüzde 73.29 hisseye sahip Mitaş Enerji ve Maden İşleri A.Ş.’nindir. Söz konusu taşınmazın değerinin çok altında satıldığı ve Özel İdare’nin zarara uğratıldığı iddiaları gerçek dışıdır ve iftira niteliğindedir” diye konuştu.
Denizli İl Özel İdaresi’nin 2008 yılında mahkeme kanalıyla istediği değer tespitinin tek kişiden oluşan bilirkişi tarafından yapıldığını belirten Gürlesin, “Bedel tespiti yapılan arsa 53 bin metrekare. Bunun bir bölümünün, belediye tarafından yeşil alan ve yol için terki istenmiştir. Bilirkişinin yaptığı 61 milyon 825 bin 125 lira gayrimenkul değer tespiti hiçbir somut dayanak ve gerekçe gösterilmeden tamamen soyut gerekçelerle belirlenmiştir. Astaş’ın 2008 yılında yapılan genel kurulunda satış kararı alınmasına rağmen arsa yapılan tüm görüşmelere rağmen beş yıl satılamamıştır. Geçen yıl ise çoğunluk hissesi sahibi şirket tarafından 7 milyon dolar bedelle satılmıştır” dedi.
Arsayı satın alan Yedeks Tekstil’in arsayı 10 milyon dolar bedelle internet üzerinden satışa çıkardığını öğrendiklerini belirten Gürlesin, “Arsanın makul fiyata satıldığını düşünüyoruz. İddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Çiğ yemedik ki karnımız ağrısın. Bu iddiaları ortaya atanlardan yüz kat daha fazla hassas davranıyoruz. Çoğunluk hissemiz olmadığı için karar yetkimiz de yok. İl Genel Meclisi’nin bugün yapılacak oturumunda konuyu gündeme getirip komisyona havale edeceğiz. Payımıza düşen yaklaşık 4 milyon lirayı şimdi alırsak 1 milyon lira vergi ödememiz gerekiyor. Şirket tüzel kişiliği devam ettiği için beş yıl beklersek vergi ödemeden 4 milyon lirayı alacağız. Buna İl Genel Meclisi karar verecek” diye konuştu.