SITMA TARAMASINDAN GEÇİRİLDİLER
IŞİD'ten kaçarak, Silopi’ye 3 kilometre uzaklıktaki deprem konutları ile hemen bitişiğinde kurulan çadırlarda yerleşen Ezidiler, Silopi Toplum Sağlığı ekipleri tarafından sağlık taramasından geçirildi. Silopi Toplum Sağlığı Sıtma Birim Sorumlusu Kemal Aydoğan, "Irak’tan gelen mültecilerden, sıtma paraziti için kan alıyoruz. Yüksek ateşi olanlardan kan alıyoruz. Taramaya bugün başladık. Günde 100 kişiyi taramadan geçireceğiz" dedi.
Silopi’de çadırlara yerleşen Ezidiler, yeni yaşamlarına alışmaya başladı. Günlük 3 öğün yemeğin yanısıra, ailelere soğuk su içebilmeleri için günlük buz dağıtılıyor. Ayrıca Silopi Belediyesi tarafından itfaiye araçları ile su depolarına her gün su takviyesi yapılıyor. Çevreden de bugün, çadırlarda yaşayan ailelere süt ve tatlı yardımı yaptı.
IŞİD saldırısından kaçarak Silopi'ye sığınan Ezidiler'den Hadife Hıdır, "39 yıldır kocam medresede öğretmenlik yapıyor. Bir oğlum doktor, diğer oğlum da okuyor. Evimizi, arabamızı, mülkümüzü bırakıp buraya kaçtık. 3 aile toplanıp buraya kaçtık. 17 kişi ile birlikte 2 gün Zaho’da bekledikten sonra buraya gelebildik. Herkesten yardım bekliyoruz" dedi.
"DİRİ DİRİ TOPRAĞA GÖMDÜLER"
Hadife Hıdır’ın doktor olan oğlu Asım Edov Hıdır da "IŞİD’in saldırılarından kaçarak Türkiye’ye sığındık. Irak'ın Telkef bölgesinde doktorluk yapıyorum. Yolda gelirken birçok yaralı gördük. Durumu hafif olanlara yardımcı oldum. Kolu kırık olan birini muayene etmeye çalıştım. 2 ve 3 yaşındaki çocukları acımadan kafalarını kestiler. 90 yaşındaki adamları diri diri toprağa gömdüler. Kadın, erkek, hasta, yaşlı gözetmeksizin herkesi öldürdüler. Tahmini 1000’e yakın kadın ve kızlarımız, Arap yarım adasına götürüldüğünü öğrendik" diye konuştu.
Ailesinden 11 kişinin katledildiğini anlatan Hure Halef ise, aile ve akrabalarının götürüldüğünü ve kendilerinden haber almadığını söyledi. Silopi halkı tarafından kendilerine getirilen erzakları hazırladıklarını ifade eden Halef, yanlarına hiçbir şey alamadan kaçtıklarını söyledi.
IŞİD’ten kaçarak Türkiye’ye sığınan ve her geçen gün sayıları artan Ezidiler için Şırnak Valiliği ve Silopi Kaymakamlığı, Silopi'de tespit edilen 100 dönümlük alanda AFAD’ın ev sahipliği yapacağı bir çadır kent kurulacak. AK Parti Silopi İlçe Başkanı Fatih Bilen, "AFAD’ın kontrolünde Silopi’de bir çadır kent kurulacak. Bu çadır kentte savaş mağduru kardeşlerimizin gıda, giysi ve sağlık ihtiyaçları giderilecek" dedi.

FOTOĞRAFLI