Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Expo 2016 Antalya'nın sembolü olacak kule için 52 projenin katıldığı yarışmada birinci seçilen mimarlar Zeynep Melike Atay ve Serdar Kızıltaş'a ait Expo Kulesi'nin inşasına kısa sürede başlanacağını açıkladı.
Dünyanın en büyük fuar organizasyonu Expo'ya Türkiye'de ilk kez ev sahipliği yapacak olan Antalya'da, 'Çiçek ve Çocuk' temasıyla A1 kategorisi botanik dalında gerçekleşecek Expo 2016 Antalya'nın 7'nci yönetim kurulu toplantısı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker başkanlığında yapıldı. Expo 2016 Antalya Yönetim Kurulu Başkanı da olan Bakan Eker, Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp ve bakanlıkların temsilcilerinden oluşan yönetim kurulunda, Expo 2016'nın sembolü olacak kuleye onay çıktı.
100 DEĞİL 96 METRE
Expo Genel Sekreterlik binasındaki toplantının açılışında açıklamada bulunan Bakan Mehdi Eker, 100 metre olarak açıklanan Expo Kulesi'nin 96 metre olduğunu ve inşasına kısa süre içinde başlanacağını söyledi. 23 Haziran'da Expo'yla ilgili önemli bir sembol yapı ola Expo Kulesi ile ilgili yarışmanın sonuçlandığı hatırlatan Bakan Eker, şunları söyledi:
“Toplam 52 proje başvurmuştu. Bunlar arasında Serdar Kızıltaş ve Zeynep Melike Atay imzalı Expo Kulesi Antalya'nın iki önemli değeri Üç Kapılar ve palmiyeyi sembolize eden bir temayla hazırlanan proje jüri tarafından birinciliğe layık görüldü. Önümüzdeki günlerde bunun inşasına başlanacak. Kısa sürede bitirilecek. Kule 96 metre yüksekliğinde. Ana kolon 10-12 metrelik bir gövde üzerine oturuyor ama tepede asanlörle çıkılan 44 metre genişlikte seyir terası var." 
EXPO GÖLETİ'NE DERE TAŞI
Expo 2016 Antalya'nın 112 hektarlık alandaki diğer altyapı çalışmaları hakkında da bilgiler veren Bakan Eker, Expo Göleti'nin tabanının doğal bir görünüm için dere taşlarıyla kaplandığını, Expo Tepesi'nin oluşturulmaya devam edildiğini söyledi. Alandan Lara Atık Su Arıtma Tesisleri'ne kadar 14 kilometrelik kanalizasyon hattı olacağını da belirten Bakan Eker, bu hattın Aksu İlçesi'nin de kanalizasyon sorununu tamamen çözeceğini anlattı. İş takvimine göre biran önce bu çalışmaları hedeflenen zamanda bitirmenin gayreti içinde olduklarını belirten Eker, alanda 5 firmanın 6 şantiyesiyle yüzlerce işçinin alıştığını kaydetti.
YILSONUNA KADAR 20 BİN AĞAÇ
Alana ocak ayında 16 türde 1000 ağaç dikildiğini hatırlatan Bakan Eker, mevsimin ağaç dikimine uygun olmaması nedeniyle Ekim ayından itibaren hem ağaç dikimi hem de alandaki yeşillendirme çalışmalarının başlatılacağını açıkladı. Alanda toplam 2 bin 500 ağaç olduğunu söyleyen Eker, yıl sonuna kadar 20 bin ağaç dikimi yapılacağını dile getirdi.
188 ülkeye yapılan davetlerin 48'inden yanıt geldiğini de belirten Bakan Eker, “20'siyle görüşmeler devam ediyor. Ülkelerin buraya gelip sergiye aktif olarak katılımı için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çin alanda yeralmak için ilk başvuruyu yapan ülke oldu" dedi.
Bakan Eker ve yönetim kurulu üyeleri toplantı öncesinde Expo 2016'nın yapılacağı şantiye alanında çalışmaları inceledi.

FOTOĞRAFLI