BASIN mensuplarının emniyet müdürlüğü binalarına girişlerinin yasaklanmasına Eskişehir'de de gazeteciler tepki gösterdi. Yaklaşık 40 kadar basın mensubu, İl Emniyet Müdürlüğü binası önüne kalem bıraktı.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yayımladığı genelge ile Türkiye genelinde basın mensuplarının emniyet müdürlüğü binalarına girişlerinin yasaklanmasına tepkiler sürüyor. Eskişehir'de gazeteciler İl Emniyet Müdürlüğü binası önünde kalem bırakarak yasağa tepkilerini gösterdi. Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yılmaz Karaca yaptığı konuşmada, demokrasilerde 'Sen buraya giremezsin, bunu yazamasın' gibi dayatmaların olmadığını söyledi. Gazetecilerin toplumun bilgi edinme, gerçekleri öğrenme hakkı için kamu görevi gördüklerini ifade eden Yılmaz Karaca, şunları kaydetti:
"Ülke gündeminin 'hırsızlık', 'yolsuzluk' gibi son derece ağır ithamlarla meşgul olduğu bugünlerde yayımlanan genelge son derece manidardır. Yayımlanan genelge ile kamuoyunun haber alma hakkının engelleniyor olmasını ne yazık ki tek kelime ile nitelendirebiliyoruz: Sansür. Bu karar sansürdür, basın özgürlüğüne açık bir müdahaledir, darbedir. Türk basını 12 Eylül Darbesi döneminde bile böylesine bir uygulamaya, dayatmaya maruz kalmamıştır. Bizler dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de halkın haber alma hakkı için yazmaya, gerçekleri gün yüzüne çıkarmaya devam edeceğiz. Sansüre asla boyun eğmeyeceğiz. Basın özgürlüğüne yapılan müdahalelere asla göz yummayacağız. Emniyet müdürlüklerinin kapılarının meslektaşlarıma kapatılmasını, gazetecilerin ve dolayısıyla halkımızın sağlıklı bilgiye erişiminin ortadan kaldırılmasını şiddetle kınıyoruz. Bugün kalemlerimizi bırakıyor olmamız bir yenilginin ifadesi değil sansüre karşı oluşan tepkimizin göstergesidir."
Konuşmanın ardından basın mensupları yanlarında getirdikleri kalemleri İl Emniyet Müdürlüğü önüne bıraktıktan sonra dağıldı.