ESKİŞEHİR'de DİSK'e bağlı Emekli-Sen üyeleri, emekli maaşlarına yapılan artışları yetersiz bulduklarını belirtti. Emekli-Sen Şube Başkanı Suat Başaraner, "Açlık sınırı bin 175 lira, yoksulluk sınırı 3 bin 500 lira ise emeklilerin yüzde 70'i aç, yüzde 90'u da yoksulluk sınırının altındadır" dedi.
Emekli-Sen üyeleri İki Eylül Caddesi Sağlık Müdürlüğü önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. 'Sefalete teslim olmayacağız' yazılı pankart açan grup adına basın açıklamasını Emekli-Sen Şube Başkanı Suat Başaraner okudu. memur, işçi ve esnaf emeklilerinin maaşlarına yapılan zammın yetersiz olduğunu söyleyen Başaraner şöyle konuştu:
"Hükümet ile kamu çalışanları adına en çok üyeye sahip konfederasyon olan Memur-Sen arasında imzalanan sözde toplu sözleşmede, memur emeklilerine 2014 yılının tamamı için brüt 175 lira aylık artışı verilmesi sağlanmıştı. Ancak bu 175 lira emekli aylıklarına 143 lira olarak yansımaktadır. Bu rakam seyyanen büyük bir artış gibi görünse de, yılın tamamı için verildiğinden aylıklar reel olarak gerilenmesine yol açacak ve yoksulluğu arttıracaktır. Diğer yandan SSK ve BAĞKUR emeklilerinin aylıkları ise 1 Ocak 2014 tarihinden geçerli olmak üzere 1 Temmuz 31 Aralık tarihleri arasındaki 6 aylık dönem için, TÜİK tarafından açıklanmış olan yüzde 3.27 oranındaki TÜFE artışı kadar artırıldı. Görüldüğü gibi hükümet övünerek açıkladığı büyümeden emekliye pay vermediği gibi, aylıklarını, enflasyon hesaplama yöntemindeki rakam oyunları ile düşük gösterdiği enflasyon artış oranı kadar artırmak suretiyle milyonlarca emekli ile emekli dul ve yetimi sefalete mahkum etmeye devam etmektedir. Bu nedenle hükümetin milyonlarca emekliyi açlığa mahkum eden politikalarına karşı mücadelemizi yükseltmeye devam edeceğiz."
PATATES 5, DOMATES 4 LİRA
Şube Başkanı Suat Başaraner patatesin kilosunun 5 lira, domatesin kilosunun 4 lira olduğu bir ortamda emeklilerin maaşlarına yapılan artışın hemen eridiğini söyledi. Türkiye'de açlık sınırının bin 175 lira, yoksulluk sınırının da 3 bin 500 lira olduğunu belirten Başaraner "Dolayısıyla emeklilerin yüzde 70'i aç, yüzde  90'ı da yoksulluk sınırınIN altındadır. Biz bu sefalet paralarını kabul etmiyoruz ve sefalete teslim olmayacağız diyoruz" dedi
Yapılan konuşmanın ardından basın açıklamasına katılanlar 'Sefalete teslim olmayacağız', 'AKP zammını al başına çal' ve 'Her yer rüşvet her yer yolsuzluk' gibi sloganlar attıktan sonra dağıldı.

EK(EK/COŞ) (FOTOĞRAFLI)