Elif DEMİRCİ/İZMİR, () - AYDIN'da 2004- 2009 yılları arasında valilik yapan 66 yaşındaki Mustafa Malay'ın yaşamı hayatı kitap oldu. Ali Haydar Öztürk, tarafından yazılan 'Devletin Güler Yüzü' adlı kitapta Malay'ın babasından kalan ineğin süt parası ile okuduğu zorlu yıllar, sade yaşamı, uzlaştırmacı kişiliği, halkla iç içeliği anlatıldı. Kitapta Malay'ın Şırnak Valisiyken 1992 yılında PKK'nın makam odasına yönelik roketli saldırısında başka bir odada bulunması sonucu tesadüfen kurtulduğu da anlatıldı.
Ali Haydar Öztürk tarafından yazılan 'Devletin Güler Yüzü' adlı kitapta, eski Vali Malay'ın 5 yaşında babasını kaybetmesi, annesinin babasından kalan tek inek ile onu okutması, okullarını birincilikle bitirmesi, Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni kazanması, Şırnak, Ordu, Erzurum ve Aydın'da valilik yaptığı yıllar anlatıldı.
Kitapta, yokluğu ve yoksulluğu iyi bilen Malay'ın kimsesizlere, yaşlılara ve çaresizlere sahip çıkması, sade yaşamı, halkla iç içeliği, kucaklayıcı, barışçı ve dayanışmacı kişiliği anlatıldı.
MAKAM ODASINI ROKETLE VURDULAR
Kitapta Malay'ın meslek hayatının ilk yıllarında Şırnak'a vali olarak atandığı, terörün bütün yurtta kol gezdiği bir zamanda olağanüstü halin uygulandığı şehirler arasında en sıkıntılı yer olan Şırnak'ta Malay'ın kenttin yöneticilerini toplayıp, şöyle dediği anlatıldı:
"Arkadaşlar şartlar ne olursa olsun herkes üstüne düşen görevi eksiksiz yerine getirecek. Vatandaşa verilecek hizmette 'Bugün git yarın gel' olmayacak. Özellikle emniyet güçlerimiz gece gündüz görevi başında uyanık olacak. Varlığını her yerde gösterecek ve vatandaşı terör belasından koruyacak. Ben de gecenin herhangi bir saatinde hep sizlerle beraber olacağım. Davranışlarımızla halka moral vereceğiz, teröristlere meydanı boş bırakmayacağız." 
Kitapta daha önce hiçbir kamu yöneticisini arasında göremeyen halkın, cuma namazlarında Vali Malay ile birlikte saf tutmaya başlayınca sempatisinin arttığına dikkat çekildi. Kitapta, teröristlerin 1992 yılında valinin makam odasına yaptıkları saldırı şöyle anlatıldı:
"Yeni valinin halkla ilişkileri terör örgütünün huzurunu kaçırmış olacak ki valinin hayatına son vermek için gece makamında çalıştığı bir saatte makam odasını roketle vururlar. Makam odası başta olmak üzere çevre odalar enkaz haline gelir. Roketin düştüğü an Vali bekleme odasında koltukta dinlenmekte olduğundan sağ kurtulur. Arkasında kurşun vızıltıları aralıksız devam eder." 
ÇOBAN KIZI FADİME'YE İŞADAMI BURSU
Kitapta, Mustafa Malay'ın Aydın'ın Koçarlı İlçesi'ne bağlı bir dağ köyünden valiliği telefonla arayan ve ateşler içinde yanan torunu için yardım isteyen dedenin sorunun çözmesi, Aydın Tıp Fakültesi'ni kazanan çoban kızı Fadime'yi okutabilmek için bir işadamından burs sağlaması, ziyaret ettiği okulda beş yaşında kaybettiği babası için yazdığı şiiri dinlediği Kader'i, manevi kızı ilan edip, masraflarını üstlenmesi, yoldan geçerken dere ağzında kurulan bir barakada kaderine terk edilmiş şekilde yaşayan aileye sahip çıkması da anlatıldı. 
"HALKIN VALİSİYDİM"
2009 yılında istifa ettikten sonra eşiyle birlikte İstanbul'da yaşayan yaz aylarını Balıkesir Gömeç'teki yazlığında geçiren Malay, hayat hikayesinin anlatıldığı kitabı okurken duygulandığını belirterek, "Benim hayat hikayem film gibi. Büyük sıkıntılar çektim. Yokluğu gördüm bu nedenle kamu kaynaklarını hiç israf etmedim. Vatandaş arasında ayrım yapmadım. Birinin hakkını diğerine yedirmedim. Kararları kamu yararına göre verdim. Halkı sevdim onlar da bana gönlünü açtı. Geçen hafta, 37 yıl önce kaymakamlık yaptığım Sivas Yıldızeli'ne gittim. Beni kapılarda karşıladılar unutmamışlar. İnsan başka ne ister. Ben halkın valisiydim" dedi.

ED(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)