EGE ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özkara, dershaneleri kapatma girişiminin teşebbüs hürriyeti ve serbest rekabetçi piyasa ekonomisi ile çeliştiğini söyledi.
ESİDEF olarak halihazırda bölgesinde 12 bin 500 sanayici ve işadamını temsil eden bir kurum olduklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özkara, ülke ekonomisine katma değer üretecek her projenin gerçekleşmesi için çözüm üretmeye ve katkı koymaya çalıştıklarını belirtti. Ülke kalkınmasında ileri demokrasi ve hür teşebbüsün olmazsa olmaz bir şart olduğunu dile getiren Özkara, şunları söyledi:
"İş dünyası olarak sadece üretmenin ve pazarlamanın yeterli olmadığı bunun yanında ülkenin tüm dinamiklerinin iş dünyasının önünü açma çabası içerisinde olması gerektiğinin bilincindeyiz. Bu bağlamda şimdiye kadar başta devlet yönetimi olmak üzere ekonomi yönetimimizin bizlere sağlamış olduğu kolaylıklar ile hedeflenen tablo olan 2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için emin adımlarla ilerliyoruz. Ancak son günlerde sıkça konuşulan ve iş dünyası adına bizleri kaygılandıran ve bunun yanında teşebbüs hürriyeti ve serbest rekabetçi piyasa ekonomisi ile çelişen dershaneler ve okuma salonlarının kapatılması ülkemize getirmeye çalıştığımız yabancı sermaye sahiplerinin aklında ciddi bir soru işareti olacaktır. Dershanelerin ve okuma salonlarının Türk eğitim sistemindeki işlevi ve kapatılmasının meydana getireceği sorunlar eğitimcilerimizin ve eğitim sistemimize yön verenlerin konusudur. Ancak biliyoruz ki bir sektörde arz tamamen talep ile oluşur. Eğitim sistemimiz eğer dershane ve okuma salonu ihtiyacını ortadan kaldıracak bir hale gelirse zaten doğal olarak bu kurumlara olan talep ortadan kalkacaktır."
Hür teşebbüs ve serbest piyasa ekonomisinin kalkınmanın lokomotifi olacağını ifade eden ESİDEF Başkanı Mustafa Özkara, "Dershaneler ve okuma salonları eğitimde karşılık geldiği ihtiyaçların yanı sıra ekonomi alanı olarak da Türk ekonomisinde de önemli bir boyut ifade etmektedir. Bu kurumların kapatılması halinde kayıt dışı sistemler ortaya çıkacaktır. Dershanelerin ve okuma salonlarının kapatılması, girişimcilerini mağdur edeceği gibi başta öğretmenler olmak üzere bu sektöre bağlı ticarethaneler ve yüz binleri aşan insanımıza yönelik bir istihdam sorunu da ortaya çıkaracaktır" dedi.
"Dershanelerin ve okuma salonlarının kapatılması girişim ve düşüncesi, Türk eğitimin sistemini taşıyacağı kaotik ortam bir yana, dershane işletmecileri nezdinde de iş dünyasının cesaretini kıracak, tedirgin edecek niteliktedir" diyen Özkara, şöyle devam etti:
"Okuma salonları sadece eğitim vermenin yanında toplumsal barışa da çok önemli katkılar sağlamaktadır. Toplumun katmanları arasındaki eğitim farkını azaltıp birlik ve beraberliği güçlendirmektedir. Gerekli görülen bu kararın doğuracağı sonucun faydadan çok zarara yol açacağı ortadadır. Böylesi olumsuz somut sebepleri olan bu kararı, ümit ediyorum ki karar merci olan kurum ve kuruluşlar dikkate alıp tekrar gözden geçireceklerdir" diye konuştu.