YÖRESEL halk takvimine göre 'Zemheri' soğuklarının etkili olduğu Erzurum'da yaşam zaman zaman durma noktasına gelirken, Palandöken'de bunun keyfini yaşayanlar da bulunuyor.
Kent merkezine 7 kilometre uzaklıktaki Palandöken Kayak Merkezinde turizm sezonun başlamasıyla birlikte denizden 3 bin metre yükseklikte tatilciler gece- gündüz demeden eğlencenin keyfini yaşıyor. Tatilciler ve turistler için açık havada ve kar üzerinde mangal partileri ve konserler düzenleniyor. Bir bölümü kızak, kimisi kayakla saatlerce kayan tatilciler, kentin kirli havası ve gürültüsünden uzak pırıl pırıl bir havada gönüllerince eğleniyor.
Doğu'da şiddetli soğuklar hüküm sürmesine karşın hava fazla nemli olmadığı için aşırı ölçüde üşütmüyor. Kent sakinleri sokağa çıkarken kat kat giyinirken, soğuktan son hava kirliliğinden yakınıyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) tarafından dağıtılan kömürün kalitesiz olması hava kirliliğinde en önemli faktör olarak gösterildi.
Palandöken Dağı'ndan bakıldığında siyah bir bulutun arasında kaybolan Erzurum'un aksine pırıl pırıl bir havaya sahip Palandöken'e hafta sonu tatili için arkadaşları ile çıkan Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencisi Ezgi Elbaşı, "Eğlenme ve kayak yapmak için geldik. Palandöken'den Erzurum'a baktığımız zaman siyah bir bulut görüyoruz. Burada hava çok temiz. Doğa manzarası çok güzel. Şehir merkezinin kirli yüzünü görünce hayret ettik" diye konuştu.
KIZAY YARIŞLARINDA BÜYÜK ÇEKİŞME
Palandöken'de Geleneksel Spor Dalları Federasyonu tarafından ilk kez düzenlenen kızak yarışmaları çekişmeli geçti. Erzurum ve Kastamonu'dan gelenler yöresel kızaklarla kayak pistinde yarıştı. Erzurum kızağıyla düzenlenen yarışta ilk üç dereceye giren Berivan Kırmacı, Yusuf Karadeniz ve Talha Eser'e federasyon tarafından kar montu ve madalya verildi. Geleneksel Spor Dalları Türkiye Şampiyonasında ise Kastamonu Küre Belediye Bakır Spor birinci, Yeşil Bursa ve Uludağ Üniversitesi takımları ikinci, Kastamonu Atlı Spor Kulubü ise üçüncü oldu.
35 METRELİK PARKURU 15 SANİYEDE TAMAMLADI
Erzurum kızağı ile birinci olan 10 yaşındaki Berivan Kırmacı, "Çok mutluyum ve sevinçliyim. Şimdiye kadar mahalle aralarında kızak kayıyorduk. Bugün 35 metrelik parkuru 15 saniyede tamamlayarak birinci oldum" dedi. Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Alparslan Ceylan yarışlardan sonra şöyle konuştu:
"Türkiye'nin çeşitli yerlerinde geleneksel kızak yarışları yapılıyor. Kastamonu'nun Erzurum'un da geleneksel kızağı var. Bunları ilk defa federasyon bünyesine aldık. İlk denemesini Palandöken'de yapıyoruz. Geleneksel sporlar aynı zamanda bir kültür sporudur. Yani kültürle sporun kesişme noktasındayız. Asıl gayemiz geçmişin ihtişamını geleceğe tanıtmak."
Uzun deneyimler sonucu yörenin iklim koşullarına göre hazırlanan halk takviminde Doğu'da şiddetli soğuklar 19 Aralık'ta başladı. Yöre halkı tarafından doğanın egemenliğine yenik düşmemek için halk tarafından oluşturulan takvimde zemheri soğukları 12 Şubat'a kadar devam edecek.
TÜRKİYE'NİN EN SOĞUK YERLERİ
Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün tespitlerine göre, dün gecenin en düşük sıcaklıkları, sıfırın altında olmak üzere; Ağrı ve Erzurum Havalimanı'nda 25, Kars'ta 23, Muş'ta 22, Ardahan'da 19, Erzurum kent merkezinde 17, Erzincan'da 15, Iğdır'da 13 derece ölçüldü. Dün günün en yüksek sıcaklıkları ise, yine sıfırın altında olmak üzere Ağrı, Erzurum hava limanında 16, Erzurum kent merkezinde 11, Ardahan, Muş, Iğdır'da 9, Erzincan'da 2 dereceyi buldu.