ERZURUM Müftüsü Hasan Çınar, Hacca gidecek olanlara Kuran okumayı öğrettiklerini belirterek, "Mekke'de, Medine'de değişik ülkelerden insanları görürsünüz, bir aradadırlar ama Kuran okurlar. Fakat bizim Türkiye hacılarını görürsünüz; 5-10 kişi bir aradadır. Aralarında konuşuyorlardır. Niye? Kuran okuma seviyemiz düşük olduğu için" dedi.
Geçen yıl Erzurum'a atanan Müftü Hasan Çınar, yardımcıları ile birlikte Müceldili Konağı'nda yılın değerlendirmesini yaptı. Müftü Hasan Çınar, bir yıl içerisinde 'Yeni doğum yapan kadınların dini açıdan bilgilendirme ziyaretleri', 'Yolumuzu aydınlatanlar', 'Kahvehane sohbetleri', 'Toplum yetimleri camide buluşuyor' gibi 9 farklı projeyi 20 ilçede uygulamaya aldıklarını bildirdi. Müftü Çınar, önümüzdeki günlerde esnafa yönelik ahlaklı, doğru ve dürüst ticaretin nasıl olacağı konusundaki projeyi de uygulamaya alacaklarını söyledi.
Müftü Hasan Çınar, Kabe'nin tadilatta olduğu için bu yıl Erzurum'dan 600 kişiyi Hacca gönderdiklerini ilk kafilenin de 10 Eylül'de yola çıkacağını söyledi. İl merkezi ve ilçelerdeki hacı adaylarına Kuran okumayı öğrettiklerini, eğitim verildiğini anlatan Hasan Çınar, ayrı ayrı seminerler düzenlediklerini bildirdi. Müftü Hasan Çınar, şöyle devam etti:
"Hac ibadeti bilgili olmak ve bilerek yapmayı icap ediyor. Bilinçli bir şekilde gitmeyi sağlamak için hocalarımla beraber seminerler düzenledik. Hacı hanımları ve hacı beyleri eğitmek hususunda. Kuran okumasını bilmeyenlere hangi köy, mahalle ve ilçelerdeyse onlara gidip Kuran okumalarını sağladık. Yaşı ister 60, 70 olsun ayrım yapmadan 'Gel hacım sana, Elif, Be, Te. Yeni baştan Kuran öğretelim' dedik. Bunu niçin yapıyoruz? Gidenler bilirler. Ya orada Mekke'de Medine'de değişik ülkelerden insanları görürsünüz bir aradadırlar ama Kuran okurlar. Fakat bizim Türkiye hacılarını görürsünüz. 5- 10 kişi biraradadır. Aralarında konuşuyorlardır. Niye? Kuran okuma seviyemiz düşük olduğu için. O yüzdendir ki biz Diyanet İşleri Başkanlığı olarak karar aldık. 3 yıldan beri hacca gitmek üzere olanlara 'Kuran öğrenmek istiyor musun?' diye soruyoruz."

FOTOĞRAFLI