Kerim BURUCU/ERZURUM, () - ERZURUM Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel, 3 bin şehidin bulunduğu Yanıkdere Şehitliği'nin ecdadın kemiklerini sızlatacak vaziyette olduğunu söyledi.
Erzurum sorunlarının görüşüldüğü Sultan Sekisi toplantılarının 21'incisi bugün Yanıkdere Şehitliği'nde düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende şehitler için Kuran-ı Kerim okundu, dua edildi. Vali Vekili Abdurrahman İçyer, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Yakutiye Kaymakamı Ahmet Katırcı'nın hazır bulunduğu törende konuşan ERVAK Başkanı Erdal Güzel, Erzurum halkının 'Yanıkdere' isimli bir tarihi sinema filmi yapılmasını arzu ettiğini belirterek şunları söyledi:
"İşin garip tarafı Ermeni çeteleri tarafından soykırıma uğramamıza ve tarihi belgelerle bunu ifade etmemize rağmen yaşadıklarımızı çektiğimiz acıları dünya kamuoyuna yeteri kadar duyuramamış ve haklı davamızda haksız duruma düşürülmek istenmişizdir. Türk soykırımının en somut örneklerinden biri Yanıkdere Şehitliğidir. 3 bin şehidimizin bulunduğu bu yerden tüm Dünyaya soykırıma uğrayan bir halkın torunları olarak sesimizi haykırmak istiyoruz. Geçmişte karşılıklı olarak bir acının yaşandığı yani ortak bir acımızın olduğu bilincindeyiz. Temennimiz dünya üzerinde bu türlü olayların bir daha yaşanmaması ve barışın yüryüzüne egemen olmasıdır. Üzülürek ifade etmeliyim ki, bu şehitlik ecdadın kemiklerini sızlatacak bir vaziyettedir. Şehitlik için hazırlanan projenin hayata geçirilmesini, okulların eğitim- öğretime başladığı günlerde törenlerin Yanıkdere'de yapılmasını talep ediyoruz."
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, 500 yıl kadar kader birliği edilen ve birlikte yaşanılan Ermeniler'in tehciri ile ilgili olarak "Ne oldu ayaklandılar veya bir savaş çıktı veya da bir kırım oluştu. Onu düşünmek lazım. Acaba burada kötü bizler mi ? Onlara zulüm mü ettik, yoksa onlar bir fırsat mı bekliyorlardı ? Bizim yetiştirdiğimiz medeniyet, yaşam tarzımıza göre insanın rengi, dini, ırkı ne olursa olsun hepsi kutsaldır. Bunun ispatı da o dönemlerdir. Bir şeyler olmuş müslümanlar burada şehit edilmiş. Devlette bu işleri yapanları tespit ederek kendi sınırları içerisinde farklı bir yere göndermiş" diye konuştu.

KB(KS/AK) (FOTOĞRAFLI)