ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Mardin'de temel atma ve açılış törenlerine katılıp yapımı süren Ilısu Barajı'nda incelemelerde bulundu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yapımı süren Ilısu Barajı'nda yaptığı incelemeden sonra bir sorun olmadığını ve barajın önümüzdeki yıl tamamen bitirileceğini söyledi. Bakanlığının Mardin'e 11 yılda 3 milyar liralık yatırım yaptığını anlatan Eroğlu, GAP bölgesinde bulunan 9 il arasında yer alan Mardin'in şanslı bir konumda olduğunu söyledi. Eroğlu, "Biz şu anda Mardin'in yaklaşık 100 yıldır hasretle beklediği dünyanın en büyük suni nehrini bitiriyoruz. İki tane köprü kaldı sadece ama sulama şebekesinin de ihalesini yaptık onun da temel atmaya geleceğiz. Şimdi de temel atabilirdik ama biz biraz ilerlesin diye inşallah yakında geleceğiz. Dolayısıyla artık Mardin Mardin olalı Kızıltepe Kızıltepe olalı suyla buluşacak bununda müjdesini veriyoruz. Bu suni nehri diyorum kaç kilometre biliyor musunuz? 221 kilometre uzunluğunda ve 200 metreküp su taşıyor saniyede 200 metreküp/saniye Kızılırmak nehrinin Mart ayındaki debisi 200 metreküp/saniyedir. Yani burada dolu akan bir Kızılırmak nehri gibi bir suni nehir inşaat ettik ve bunu çok hızlı sürede inşaat ettik bunu da özellikle ifade etmek istiyorum. Yani saniyede 200 metreküp su Mardin Ovası'na akacak. Bu sularla 163 bin 330 dekar alan cazibe ile sulanacak. Suya hasret çorak topraklar nihayet suyla buluşacak. Bu modern sulama sisteminin maliyeti 146 milyon TL'dir. 2013 yılının Eylül ayında 18 yatırımın müjdesini vermiştim. Bugün o 18 yatırımın 12 projesi tamamlanarak hizmete girmiştir. Geri kalanları da en kısa sürede tamamlanacaktır" diye konuştu.

Anız yangınlarına değinen Eroğlu, "Anız yakılmasına karşı duyarlıyız. Orman yangınlarından ziyade anız yangınları ile uğraşıyoruz. Orman yangınlarının 3 katı kadar köy ve anız yangınlarına koşuyoruz. Yakılan anızlar topraktaki bütün canlıları yok ediyor. Doğanın dengesini bozuyor. Böyle giderse anız yakanların torunları ekecek toprak bulamayabilir. Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı anız biçme ve dönüştürme makinası çıkardı. Çiftçilerimizin müracaat etmesi durumunda Bakanlık yardımcı olacaktır" dedi.

Bakan Eroğlu Yeşilli İlçesi'nde iç suyunun açılış törenine katıldı. Yeşilli'nin Ak Partili Belediye Başkanı Hayrettin Demir, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan isale ve dere ıslah projesini eleştirerek yanlış uygulamalar yüzünden ilçedeki bütün su kaynaklarını kuruttuğunu söyledi. Demir, "Bugün ilçemizin de ismini aldığı Yeşilli Vadis'ni besleyen o su kaynaklarımız dere ıslahı yüzünden yok oldu. Oysaki burası dere islahı değil sulama ıslahı sulama kanalları gerektiren bir yer. Bizim amacımız hedefimiz ve niyetimiz Mardin'e yakın olmamız hasebi itibariyle, organik tarım yapılabiliyor olması hasebi ile içindeki doğal su kaynakları ile islah edip turizme açmakken yanlış uygulama sayesinde maalesef bu gün o sularımızın yüzde 90'nın kaybolmasına sebep olduğu gibi ciddi bir doğa tahribatına da sebep olmuştur. Bu ilçe bu ıslah projesi ile kaybettiği su kaynaklarına geçici çare olarak araştırma sondajları ama en kalıcı çare en köklü çare bu ilçenin yeniden ismi gibi yeşil kalabilmesi için organik tarım yapılabilmesi için eski günlerine geri dönüş yapabilmesi için sıfır noktamıza kadar gelmiş olan sulama kanallarının bu ilçeye getirilmesidir" dedi.

Açılıştan sonra Yeşilli Belediye Başkanı Hayrettin Demir Bakan Veysel Eroğlu'na el işlemeli süslemeli bir Kur'an-ı Kerim hediye etti. Bakan Eroğlu hediyeyi aldıktan sonra Kuran'ı Kerim'i öperek alnın üzerine koyduktan sonra, "Allah'ım bizi doğru yoldan ayırm" diye dua etti.

Açılışla birlikte konfeti ve havi fişeklerin patlatılması üzerine Bakan Eroğlu, havai fişeklerin iftar topu ile karıştırılmaması için mikrofondan ikazda bulundu. Açılış sonrasında ilçe meydanında belediye tarafından protokol üyeleri ve ilçe halkına iftar yemeği verdi. İftar emeği sonrası ilçe Müftüsü Selahattin Yılmaz'ın okuduğu duadan sonra Bakan Eroğlu ve beraberindekiler ilçeden ayrıldı.

FOTOĞRAFLI