Mehmet TÜRK/DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR'daki Ermeni Surp Giragos Kilisesi'ndeki 'Badarak Ayini'ne katılan Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan, 'Çözüm sürecinin' Ermenileri direkt ilgilendirmediğini belirterek, "Bu süreç sadece Türk-Kürt halkının meselesi değil. Bu ülkede yaşayan tüm insanları ilgilendirir" dedi.
Ermeni Surp Giragos Kilisesi'nde yılda bir kez yapılan ve Türkçe, 'Adak' anlamına gelen Badarak Ayini düzenlendi. Ayine, Diyarbakır ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye'deki çeşitli kentlerde yaşayan yaklaşık 200 Ermeni katıldı. Sabah erken saatlerden itibaren kiliseye geler Ermeniler, mum yakarak dua etti. Yerli ve yabancı medya kuruluşlarının da takip ettiği ayine katılan Ermeniler, yılda bir kez yapılan bu ayini cep telefonlarıyla görüntülemeye çalıştığı görüldü.
Ayin için Diyarbakır'a gelen Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan, aynı zamanda ayini de yönetti. Yapılan dua ve okunan ilahilerin ardından ayine katılanlar Ermeniler, Patrik Genel Vekeli Ateşyan'ın elini öptü.
Ayin öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Ateşyan, Surp Giragos Kilisesi'nin Ortadoğu'nun en büyük kilisesi olduğunu hatırlatarak, Diyarbakır'dan göç etmiş Ermeni ailelerinin çocuklarının kiliseyi ziyarete gelerek, her yıl Adak anlamına gelen 'Badarak Ayini' gerçekleştirildiğini söyledi. Kilisenin yakın zamanda onarıldığını belirten Ateşyan, Ortadoğu'nun en büyük kilisesi olarak kabul edilen mekandaki ruhani havayı yaşamanın cemaate büyük mutluluk verdiğini savunarak, şöyle dedi:
"Kilisenin eksikleri büyük oranda tamamlandı. Yüzde 95 bitti diyebiliriz. Bir takım eksikler ve borcumuz var. Kilisenin tüm giderlerinin cemaat ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin 1 milyon liralık desteğiyle karşılandık. Burası bir dünya mirasıdır. Kültür Bakanlığı'nın da desteklemesi gerekir."
Bir gazetecinin "Çözüm süreci için de dua ettiniz mi?" sorusuna Ateşyan, "Her ayinimizde bu duayı yapıyoruz. Bu süreç sadece Türk-Kürt halkının meselesi değil, bu ülkede yaşayan tüm insanları ilgilendirir. Birisinin huzuru hepimizin huzurudur. Birisinin acısı hepimizin acısıdır. Öyle ki biz din görevlileri olarak kiliselerimizde her zaman bu duayı yapıyoruz" yanıtını verdi.
Çözüm sürecinin Ermeni cematinde bir güven ve rahatlama yaratıp yaratmadığı yönündeki bir soruya Ateşyan, "Çözüm süreci Türkiye halklarının meselesidir. Ancak, Ermeniler'i direkt ilgilendiren bir süreç değil. Bizim de sorunlarımız var. Bu sorunların çözümü için çaba harcıyoruz" diye yanıt verdi.

FOTOĞRAFLI