Murat AYDIN/OLUR (Erzurum), () - ERZURUM'un Olur ilçesinde define avcıları tarafından delik deşik edilen ve iki duvarı kalan Hoşnavaz Kilisesi kaderine terk edildi. 
Olur ilçesine bağlı Yeşilbağlar Mahallesi'nin Hoşnavaz bölgesindeki Ermenilerden kalma kilise ilgisizlik kurbanı. Kiliseden şimdiye kadar kimsenin haberi olmadığını ileri süren Yeşilbağlar Mahallesi'nden Cemil Yıldırım, kilisenin bir zamanlar kubbeli ve üç penceresi olduğunu söyledi. Yıldırım, "Kilisenin o halini hatırlıyorum. Kim yaptı, ne zaman yapıldı bilen yok. Daha sonra kubbesi çöktü. Zaten defineciler tarafından keşfedilmesiyle birlikte her tarafı delik deşik edildi. Definecilerin bir şey bulup bulmadıklarını bilmiyoruz. Bilinen tek şey böylesine bir tarihi mirasa yazık olduğu. Şimdi iki duvarı kaldı, bari onlar da yıkılmadan oranıma alınmasını istiyoruz" dedi
Bölgeyi çok iyi bilen 56 yaşındaki çoban Cengiz Yıldırım ise çocukluktan beri Hoşnavaz olarak bildikleri mevkide bulunan Ermeni Kilisesi'nin yetkililerden önce definecilerin keşfettiğini belirterek "Burası definecilerin uğrak yerlerinden birisiydi. Her gün bir yeri kazıldığı için tahrip edildi ve bu hale geldi. Burada kiliseden başka Ermenilerden kalma ceviz ağaçları vardı. Bizler o ceviz ağaçlarını gördük. Yine yaklaşık 40 yıl önce bizim köyde yaşayan Süleyman Dede'den duymuştum. Ermenilerin bu bölgede yaşadığı zamanı hatırlıyordu. Süleyman Dede, kiliseden biraz yukarıda koyunların sütünü sağdıktan sonra ağaçtan yapılma kanallarla sütü aşağıya indirdiklerini ve ailelerinin burada süt mamulleri imal ettiklerini anlatırdı" diye konuştu.

MA(KS/AK) (FOTOĞRAFLI)