EDİRNE'de Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni 40 yaşındaki Birgül Erken ve aile hekimi olan eşi 48 yaşındaki Değer Erken, hobi olarak başladıkları sualtı fotoğrafçılığında çektikleri karelerle deniz altındaki yaşamı gözler önüne seriyor.
Edirne'de Güzel Sanatlar Lisesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olan milli dalgıç Birgül Erken’in fotoğrafa olan merakına aile hekimi olan eşi Değer Erken de ilgi gösterince çift birlikte sualtındaki güzellikleri fotoğraflamaya başladı. Resmi tatillerde ve yıllık izinlerinde dünyanın çeşitli bölgelerindeki denizlere giden Erken çifti, buralarda oksijen tüpüyle denizin derinliklerine dalııp objektiflerini su altındaki yaşama çevirdi. Yaklaşık 5 yıldır su altında her biri 1 milyonun üzerinde fotoğraf çekerken, çiftin çektiği kareler görenleri hayran bırakıyor. Birgül Erken, Türkiye Sualtı Sporları milli sporcusu olarak yarışmalara katılırken, Ekim ayında Bodrum'da düzenlenen 16'ncı Altın Palet Sualtı Görüntüleme Şampiyonası'nda 1'nci olan Değer Erken ise milli takıma seçilmek için çalışıyor. Erken çiftinin en büyük hedefi, milli takımda birincilikler kazanmak.
KARAYİP DENİZİ'NDE KÖPEK BALIKLARINI GÖRÜNTÜLEDİLER  
Sualtı sporlarına gönül veren çok fazla çift olmadığını söyleyen Birgül Erken, “Ben eşimi sualtı görüntülemede, eşim de beni serbest dalışta destekliyor. Hatta benim için bu branşta antrenörlük bile aldı. Sualtı sporlarına bu ölçüde gönüllü bir başka çift Türkiye'de yok. Biz çift olarak iyi bir ekibiz. Zevklerimiz ortak, çok sayıda ortak paydada buluşuyor olmamız büyük bir şans. Örneğin şu dönem köpek balıklarına karşı ilgiliyiz. Dünyanın belli bölgelerinde farklı türde köpek balıklarının peşine düştük. Geçen sömestirde Bahamalar'da Karayip Denizi'ndeki köpek balıkları ile adeta dans ettik. Bayram tatilinde Güney Afrika Cape Town'da büyük beyaz köpek balıklarını görüntüledik" dedi.
KOMİK ANILAR DA OLUYOR
Bahamalar’ın başkenti Nassau ‘da gerçekleştirdiklerini çekimlerde değişik türde köpekbalıklarını sürüler halinde gördüklerini belirten Değer Erken, “Köpekbalıklarına karşı tek silahımız ekimizdeki makinamız oluyor. Çok defalar hayvanların davranışlarını gözlemledim. Eğer aşağıdan yaklaşıyorlarsa makine ile burnunu iteliyoruz. Bir çok maceraperest dalıcı bu sahneyi göze almış ve buna hazırlıklı gitmiştir. Bazen de komik anılarımız olmuyor değil. Geçen defa Maldivler'de köpek balıklarını beslemek için cebime attığım sosisi unuttum. Bu yüzden bir sürü köpekbalığı beni fena halde taciz etti. Üstelik gece dalışıydı. Başlangıçta anlam veremedim. Sonra farkına vardım ve sosisi bıraktım. Ancak hiç korkmadık. Harika bir görüntüydü”diye konuştu.
Erken çifti, çektikleri su altı fotoğraflarından oluşan bir sergi açmayı planladıklarını söylediler.