ANTALYA'nın Alanya İlçesi Mahmutlar Beldesi'ndeki L Tipi Kapalı Cezaevi'nde siyasi suçlardan tutuklu kadınlar, erkek infaz koruma memurlarına ilişkin Adalet Bakanlığı'na şikayette bulundu.
Antalya'da Gezi Parkı olayları, Ahmet Atakan'ın ölümü, ODTÜ ve 12 Eylül darbesinin yıldönümü protestolarına katıldığı gerekçesiyle 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçundan tutuklanan ve Alanya Mahmutlar L Tipi Cezaevi'nde A-11 no'lu koğuşta kalan Ayşe Deniz Karacagil ile diğer siyasi tutuklu kadınlar, Adalet Bakanlığı'na dilekçeyle şikayette bulundu. 20 yaşındaki Ayşe Deniz ve koğuş arkadaşlarının şikayetine ilişkin bilgi veren baba Ömer Faruk Karacagil, geçen eylül ayında Bingöl Cezaevi'ndeki firar olayı sonrasında denetimlerin psikolojik tacize varan boyuta ulaştırıldığını öne sürdü.
Ayşe Deniz'in ifadesine göre sayıma kadın infaz koruma memurları gelmesi gerekirken erkeklerin katıldığı ve daha baskıcı bir tavır sergilendiğini aktaran baba Karacagil, şöyle konuştu:
"Kadın hükümlü ve tutuklular da karşı çıkıyorlarmış ve itirazda bulunuyorlarmış. Bir de iç çamaşırlarına kadar bakmaya başlamış erkek gardiyanlar. Bu bizi çok rahatsız ediyor. Yatakhaneye kadın gardiyanlar girmesi gerekirken erkekler giriyormuş. Bana telefonla bildirdi. Adalet Bakanlığı'na bu konuda bir şikayet dilekçesi yazmışlar ve durumu anlatmışlar. Özet olarak psikolojik taciz yapıldığı, yüksek sesle bağırarak içeri girildiği, iç çamaşırlarına kadar erkek gardiyanların baktığı gibi sorunlara değinmişler şikayet dilekçesinde. Ayrıca tahrik edici davranışlarda kasıtlı olarak bulunularak karşılık verilmesi durumunda da hücre cezası veriliyor ya da cezası uzatılıyor. Tutukluk süresine yansıtılıyor."
Cezaevindeki uygulamalar arasında her şeyin parasının hükümlülerden alındığı ve bir ticarethane gibi çalıştırıldığı yönünde şikayetler de olduğundan bahseden Karacagil, "Örneğin, Cuma günleri telefon görüşmemiz var ama biz arayamıyoruz, ancak o bizi arıyor ve parasını Deniz, cezaevine ödemek zorunda kalıyor. Halbuki ben arayabilsem masrafı ben karşılayacağım" dedi.