Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, () - ISPARTA Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri, erkek hemşirelerin çalışma ortamında karşılaştığı cinsiyet ayrımcılığına çözüm bulunmasını amaçlayan proje hazırladı. Öğrenciler, hemşirelik mesleğinde erkeklere yönelik ayrımcılığın ortadan kalkması için 'kız kardeş' anlamına gelen 'hemşire' meslek adının değiştirilmesini istiyor.
Isparta Anadolu Sağlık Meslek Lisesi 2'nci sınıf öğrencilerinin hazırlayıp Sağlık Bakanlığı'na sunduğu 'Erkek Hemşirelerin Dişil Alanda Varolma Mücadeleleri' adlı projede, 2007 yılından beri hemşirelik mesleğinde varolmaya çalışan erkeklerin, bu alanın kadınlara özgü tanımlanması nedeniyle karşılaştığı önyargılar ve çözüm önerileri yer alıyor.
Proje yürütücülerinden öğrenci Merve Deveci, hazırladıkları çalışmada erkeklerin de cinsiyet ayrımcılığına maruz kaldığının gösterildiğini söyledi. Merve Deveci, "Bazı meslekler kadınlar, bazı meslekler erkekler tarafından yapılır algısı toplumda içten içe yer edindi. Erkeklerin kadın mesleği olarak bilinen hemşireliğe başlayacak olması birçok yerde mizah konusu olmuş. Hatta 'Kızları da askere alsınlar' esprileri var" dedi.
'HEMŞİRE İSMİ DEĞİŞMELİ'
Toplumsal bir sorun olan cinsiyet ayrımcılığının giderilmesi için okullarda cinsiyet ve cinsiyet ayrımcılığı eğitimleri verilmesini isteyen diğer proje yürütücüsü Rıfat Yıldız, şunları dile getirdi:
"Erkek hemşirelerin maruz kaldığı ayrımcılığın en az seviyeye indirilmesi veya ortadan kaldırılması için yapılacak ilk iş, bu mesleğin ismi olan ve 'kız kardeş' anlamına gelen 'hemşire' yerine her iki cinsiyet için geçerli yeni bir isim bulunmalı. Araştırma konumuz olan erkek hemşireler (hemşir), medya yoluyla görünür kılınmalı. Hastaların önyargısını ortadan kaldırmak için seminerler düzenlenmeli."
'BU SORUNLA HEP KARŞILAŞIYORUM'
Kendisinin de bu sorunla karşı karşıya kaldığını anlatan Yıldız, "Hasta eğer kadınsa 'Hemşire yok mu' diye bize soruyor. Erkek hemşirelerden çekingenlik söz konusu. Durum sağlık olunca bu önyargı ortadan kaldırılmalı. Hastalara anlatıyoruz, bizim de hemşire olduğumuzu söylüyoruz, ama yaklaşım farklı oluyor. Bunun için her 2 cinsiyet için yeni bir isim bulunmasını talep ediyoruz. Bu soruna bir çözüm bulunmalı. Çünkü çok sık yaşıyoruz" diye konuştu.

ME(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)