Serpil KIRKESER- Arzu KAYA/İSTANBUL,() Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılması ve tutukluluk süresini 5 yılla sınırlayan yeni kanunun yürürlüğe girmesinin ardından geçtiğimiz günlerde Ergenekon Davası'ndan tutuklu bulunan sanıklar nöbetçi İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne tahliye talepli dilekçe sundu. Tahliye talepleri değerlendirilen emekli yüzbaşı Hasan Ataman Yıldırım, Zekeriye Öztürk, Semih Tufan Gülaltay, Mehmet Bedri Gültekin, Erkan Önsel, Turhan Özlü, Erhan Timuroğlu, Sevgi Erenerol ve Mehmet Fikri Karadağ'ın tahliyesine oybirliğiyle karar verildi. Tahliye edilen 9 sanığa yurtdışına çıkış yasağı kondu.

9 SANIK TAHLİYE EDİLDİ
İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Erkan Önsel, Turhan Özlü, Mehmet Bedri Gültekin ve Hasan Ataman Yıldırım'a yurt dışına çıkış yasağı koyarak tahliye kararı verdi. Mahkeme tahliyelere gerekçe olarak, Anayasa Mahkemesi'nin İlker Başbuğ hakkındaki kararını gösterdi. İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesine el bomba atılması dosyası sanığı Erhan Timuroğlu'nun tahliye talebini kabul etti. Mahkeme, sanık hakkında yurt dışına çıkış yasağı da koydu. İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi de Mehmet Zekeriya Öztürk'ün tahliyesine karar verdi. Sanık Öztürk'ün hakkında yurt dışına çıkış yasağı koyan mahkeme, tahliyeye gerekçe olarak Anayasa Mahkemesi'nin kararını ve 5 yıllık azami tutukluluk süresini gösterdi. 20. Ağır Ceza Mahkemesi de
Anayasa Mahkemesi'nin İlker Başbuğ hakkındaki kararını göstererek Semih Tufan Gülaltay'ın tahliyesine karar verdi. Ancak Gülaltay başka bir suçtan tutuklu olduğu için cezaevinden çıkamayacak.

TEDBİR OLAN TUTUKLAMANIN AMAÇLARININ KARŞILANDI
Anayasa Mahkemesi'nin İlker Başbuğ ile ilgili kararındaki gerekçeler, sanıkların sabit ikametgah sahibi oluşu, delilerin toplandığı ve değerlendirildiği, bir tedbir olan tutuklamanın amaçlarının karşılandığı belirtilerek Sevgi Erenerol, Mehmet Fikri Karadağ, emekli yüzbaşı Hasan Ataman Yıldırım, Zekeriye Öztürk, Semih Tufan Gülaltay, Mehmet Bedri Gültekin, Erkan Önsel ve Turhan Özlü ve Erhan Timuroğlu'nun tahliyesine karar verildi.

LEVENT TEMİZ'İN TALEBİNE RED
Ergenekon Davası'nın karara bağlandığı 5 Ağustos 2013 tarihinde hakkında yakalama kararı çıkarılan avukat Levent Temiz'in avukatları dün yakalama kararının kaldırılmasını talep etti. İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi kararında, Ergenekon Davası'na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin sanık Temiz'in kaçma şüphesi bulunduğundan hakkında yakalama emri düzenlenmesine karar verdiği, dosyadaki belgelerden sanık Temiz'in yasadışı yollardan Bulgaristan'a giderek kaçtığının belirlendiğinin anlaşıldığının belirtti. Sanık Levent Temiz'in yokluğunda verilen tutuklama kararının usul ve yasaya uygun olduğunu belirten İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi talebin reddine karar verdi.

SK(HE)