Cem TURSUN /İSTANBUL,() İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen tahliye kararında Alparslan Arslan'ın 20 Mayıs 2006'da tutuklandığı hatırlatılarak tutuklanması nedeniyle 5 yıllık sürenin 21 Mayıs 2011 tarihinde dolduğu belirtildi.

Yapılan yasa değişikliği ile tutukluluk süresinin 5 yıla indiği hatırlatılan kararda bu sürenin Arslan için dolduğu ve bu nedenle derhal salıverilmesinin gerektiği vurgulandı. Mahkeme, Alparslan Arslan'ı tutuklulukta geçirdiği 5 yıllık sürenin dolmuş olması nedeniyle tahliye ederken Arslan'ın Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri mesai saatleri içinde ikametgahına en yakın kolluk kuvvetine imza atmasına hükmetti. Arslan'a ayrıca yurtdışına çıkış yasağı da kondu.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARINA VURGU YAPILAN KARARDA ALBAY DURSUN ÇİÇEK İÇİN DE TAHLİYE
Yine İstanul 6. Ağır Ceza Mahmesi'nce İrticayla Mücadele Eylem Planı belgesinde ıslak imzası olduğu iddia edilen Ergenekon davası sanığı emekli Albay Dursun Çiçek hakkında tahliye kararı verildi. Kararda Dursun Çiçek için ise 5 yıllık sürenin dolmadığına dikkat çekilerek emekli Orgeneral İlker Başbuğ için verilen tahliye kararına değinildi. Tutukluluk süresi 5 yılı dolmayan İlker Başbuğ'la Anayasa Mahkemesi'nin kararına vurgu yapılarak "Anayasa Mahkemesi'nin emsal teşkil eden bu karar uyarınca bu dosya kapsamında hükmen tutuklu pozisyonunda bulunan ve azami tutukluluk süresi 5 yılı doldurmayan diğer sanıklar hakkında diğer ağır ceza mahkemelerince tahliye kararları verilmiş olunması, Dursun Çiçek açısından hak ve nefaset kuralları ile tutuklamanın tedbir olması şu aşamada tutukluluktaki gayenin gerçekleşmesi olması hususları gözetilerek, Dursun Çiçek hakkında verilen hükmün gerekçesinin uzunca bir süredir yazılmamış olması nedeniyle tahliye taleplerine ilişlin temyiz incelemesi yapacak olan Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce değerlendirilememiş olunması hususları bir bütün halinde gözetilerek karar verilmiştir" ifadeleri yer aldı. Bu nedenlerle Çiçek'in tahliyesine karar veren Mahkeme Çiçek'e yurtdışına çıkış yasağı koydu. Çiçek ayrıca Cuma günleri evine en yakın kolluk kuvvetine de imza verecek. Ancak Çiçek, Balyoz hükümlüsü olduğu için cezaevinden çıkamayacak.

CT