ERZURUM'da aralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın teneke minaresinden dolayı 'ucube' dediği Emirşeyh Camisi'nin de bulunduğu bazı tarihi camiler, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından sürdürülen proje kapsamında restore ediliyor.
Başbakan Erdoğan, 13 Ağustos 2010 günü Erzurum ziyareti sırasında dikkatini merkez Yakutiye İlçesi'nin Tebrizkapı semtindeki Emirşeyh Camii'nin bakımsız ve teneke olan minaresi çekti. Tenekeden minareye 'ucube' diyen Erdoğan, yanında bulunan dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Vali Sebahattin Öztürk'e değiştirilmesi talimatı verdi. Bunun üzerine Vakıflar Bölge Müdürlüğü harekete geçerek tarihi özelliği ile ters düşen yapıları yenileme kararı aldı.
Erzurum'da 20 kadar cami ve mescide ait minarenin teneke veya sacdan yapıldığını belirten Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Ungan, tarihi özellikli camileri 5 yıl içinde restore etmek için proje yaptıklarını söyledi. Başlatılan bu çalışmaların ilki geçen yıl Yakutiye İlçesi'nin Gürcükapı semtindeki 313 yıllık İhmal Camii'nin teneke minaresi, Osmanlı mimarisine uygun biçimde tuğla ile yenilendi. Geçen hafta 410 yıllık Kemhan Camii'nden sonra dün de 345 yıllık Kasımpaşa Camii onarımdan restorasyonu gerçekleştirildi ve ibadete açıldı.
Geçen nisan ayında onarıma alınan 176 metrekarelik Kasımpaşa Camii için 400 bin lira harcandı. Caminin açılışını Müftü Hasan Çınar ile birlikte yapan Vali Ahmet Altıparmak, "Ecdadımızın yaptığı tarihi camiyi yüzünü sıvayarak boyayarak çirkin hale getirmişiz. Nasıl becerdik bilemiyorum. Ama daha sonra şükür ki aklımız başımıza gelmiş. Bu ecdat yadigarlarını kurtaralım demişiz. Burada ibadet edecek kişiler başta camiyi yapanlar ve restorasyonda emeği geçenlere dua etsinler" dedi.
Açılış sonrası camide namaz kılan protokol mensupları, Kasımpaşa Camii'ne 100 metre uzaklıkta bulunan ve bazı bölümleri restore edilen Habib Baba Türbesi'ni de gezdi.
Halen çalışmaları devam edenlerden Emirşeyh Camisi'nin restorasyonu ise önümüzdeki yıl ağustos ayına kadar tamamlanacak. Vakıflar Bölge Müdürlüğü böylece planladığı 5 yıllık sürede, Erzurum'daki 20 kadar caminin restorasyonunu tamamlayacak, kentte teneke ve sacdan minaresi bulunan cami kalmayacak.