BUGÜN ASGARİ ÜCRETİN YARISI ÇAY VE SİMİDE YETİYOR
Bütçe kanun tasarısı görüşmeleri kapsamında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Asgari ücretin 2002'de 5 kişilik bir ailenin 3 öğün çay simit ile beslenmesine yetmediğini belirten Başbakan Erdoğan, "Bugün bu hesabı yaptığınızda asgari ücret 804 lira. 5 kişilik bir aile 3 öğün çay simit tüketse ihtiyacı olan miktar 450 lira. 11 yıl önce asgari ücret, çay ve simide yetmezken bugün neredeyse asgari ücretin yarısı buna yetiyor. Anladığınız dilden konuşuyorum" dedi.
2014 yılı merkezi yönetim bütçe kanunu tasarısı görüşmeleri sırasında TBMM'de konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "3 buçuk yıl iktidarda kalıp 5 yılı tamamlayamayan ondan sonra kaçıp giden bir iktidar. Ne söyleyeyim ben? Söyleyeceğim hiçbir şey yok. Milletin verdiği yetki 5 yıl. Tamamlayamıyorsunuz gidiyorsunuz. 11 yıl ardı arkasına milletin görevlendirdiği bir iktidar var. Hiç kuşkusuz ideal noktada değiliz, ama dünle kıyaslanmayacak bir konumdayız. Bugün bizi özgürce eleştirebilenler, belli kurumlara çevrelere tek bir söz söyleyemiyordu. Bu nasıl bir baskıcı ortam ki dün yazamadıklarınızı, bugün dilediğiniz gibi yazıyor, dün atamadığınız manşetleri bugün atabiliyorsunuz. Şimdiye kadar söyleyemedikleriniz bugün rahatça söyleyebiliyorsunuz. 2014 yılında cumhurbaşkanlığı için, 2015 yılında milletvekili seçimi için sandık bir kez daha merak etmeyin gelecek. Söylediklerine inanan varsa, buyursun bunu sandıkta teyit etsin bağırıp çağırmaya gerek yok" dedi.
BAŞÖRTÜLÜ OLDUĞU İÇİN BU SALONDA LİNÇE UĞRADI
Başörtüsü konusunda da konuşan Başbakan Erdoğan, "Başörtüsü ile orduevine giremediği günlere şahit olduk. 1999 yılında bir kadın milletvekili baş örtülü olduğu için işte bu salonda lince uğradı. Kadın milletvekilleri bu salonda özgürce başlarını örtebiliyorlar" dedi.
BİZİM DÖNEMİMİZE STRATEJİK AKIL HAKİM OLDU
Türkiye AB ilişkilerine de değinen Başbakan Erdoğan şunları söyledi: "AB müzakerelerinde 22. faslı müzakereye açtık İşte Amerika'daki Kızılderili'ye bile su sağlayacak imkana bu iktidar sahip. Siz o rakamlara muhtaçtınız muhtaç. O rakamları bile size vermiyordu dünyada. Çaldığınız kapılardan alamıyordunuz. Bizim dönemimize küsme değil, stratejik akıl hakim oldu. Somali Cumhurbaşkanı şu ifadeyi kullanıyor; 'Geçmişte Somali halkı hastalandığında Azrail'i bekliyordu. Şimdi Türk doktorlarını bekliyor.' Bu samimi ifade Türkiye'nin dış politika anlayaşının özetidir."
IMF'YE 5 MİLYAR DOLAR BORÇ VERECEK NOKTAYA GELDİK ANLAŞMA İMZALANDI Türkiye'nin IMF'ye olan borcunun sıfırlandığını belirten Başbakan Erdoğan, "IMF'ye olan borcu sıfırladık. Şimdi biz, IMF'ye 5 milyar dolar borç verecek noktaya geldik. Anlaşma imzalandı. Kıskanmayın çalışın sizin de olsun" dedi.
KAYSERİ'DE YOKSULLAR SUCUK YEMEYE DEVAM EDİYOR
Yolsuzluklar konusuna da değinen Başbakan Erdoğan şöyle konuştu: "Yolsuzluk konusunda asla müsamahamız yok. Olamaz. Şunu da hatırlatmak durumundayım, yolsuzluk ne kadar kul hakkı yenmekse, deli ispatı olmadan yolsuzluk iddiasında bulunmak o kadar çirkin, hakka tecavüzdür. Kayseri Büyükşehir belediyemizin halka dağıttığı sucuktan bahsetmiştim. Yapılan mesnetsiz yolsuzluk iddiaları sayesinde, Kayseri'de yoksullar sucuk yemeye devam ediyor."
BUGÜN ASGARİ ÜCRETİN YARISI ÇAY VE SİMİDE YETİYOR
Asgari ücretin 2002'de 5 kişilik bir ailenin 3 öğün çay simit ile beslenmesine yetmediğini belirten Başbakan Erdoğan, "Bugün bu hesabı yaptığınızda asgari ücret 804 lira. 5 kişilik bir aile 3 öğün çay simit tüketse ihtiyacı olan miktar 450 lira. 11 yıl önce asgari ücret, çay ve simide yetmezken bugün neredeyse asgari ücretin yarısı buna yetiyor. Anladığınız dilden konuşuyorum" dedi.
FAİZ ORANI GEZİ OLAYLARINDA BİR ANDA YÜZDE 9'A FIRLADI
Gezi olaylarının faiz oranlarını arttırdığını söyleyen Başbakan Erdoğan, "Biz görevi devir aldığımızda Türkiye, yüzde 63 faiz oranı ile borçlanıyordu. 2013 Mayıs ayında faiz oranları, çok savunduğunuz Gezi olaylarına kadar 4.67'ye kadar gerileyerek tarihinin en düşük seviyelerini gördü. Gezi olaylarında bir anda yüzde 9'a fırladı. Özelleştirmelerle Türkiye'yi ayağa kaldırdık" ifadelerine yer verdi.
Hükümet olarak çiftçiye destek verdiklerini belirten Başbakan Erdoğan, “Çiftçiye, 7 milyar lira kredi verdik" dedi.
50 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI MÜJDESİ
Öğretmen atamalarına da değinen Başbakan Erdoğan, "Şubat ayında 10 bin öğretmen alacağız. Temmuz'da da 40 bin öğretmen ataması yapacağız" dedi.
OYA HANIMDAN ÖZÜR DİLEMESİ GEREKİR
Başbakan Erdoğan, "Evlat acısı yaşamış bir milletvekili arkadaşımın, burada terör örgütü tarafından şehit edilmiş yavrusuna acının keyfini sürüyorsunuz gibi bir yaklaşımla ifade etmiş olması bana göre hiç yakıştıramadım. Ne edebe sığar, ne adaba sığar. Onu ağlatmaya hakkı yoktu. Gelip onun da Oya hanımdan özür dilemesi gerekir" dedi.

Hakime TORUN/ ANKARA ()

HT (RT)