MERSİN'in Erdemli İlçesi'ndeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nde yetiştirilen badem ağaçları erken çiçek açtı.
'Badem Genetik Kaynakları Muhafazası, Değerlendirilmesi Morfolojik ve Moleküler Karakterizasyonu' konulu proje kapsamında, 5 yıl önce 8 dekar alan üzerinde dikilen badem ağaçlarının erken çiçek açmasıyla ilgili açıklama yapan İstasyon Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Bircan, deneme parselindeki badem ağaçlarının her yılkinden 10 gün önce çiçek açtığını söyledi.
Bu durumun, şubat ayı sonunda da badem çağlası meyvesi vereceğini gösterdiğini belirten Bircan şöyle dedi:
"Yurdun çeşitli yörelerinden elde ettiğimiz 80 çeşit badem türüyle 8 dekar alan üzerinde ıslah çalışması yürütüyoruz. Geçmiş yıllara göre bir hafta on günlük bir erkencilik var. Bunun sebebi de son baharın soğuk geçmesinden kaynaklanıyor. Bitki soğuklamasını erken karşıladı. Yağmur sonrasında oluşan güneşli havanın etkisi ile de çiçekler açmaya başladı. Bu da bize şubatın sonunda bitkinin meyve vereceğini gösteriyor."
Mustafa Bircan ayrıca, proje kapsamında araştırması yapılan badem çeşitlerinin tescil edilerek halka tescilli badem fidanları verilmesinin hedeflendiğini kaydetti.