KAYSERİ () - KAYSERİ Valiliği’nin sürdürdüğü 'Kayseri Yürüyüş ve Bisiklet Rotaları-Turizm Keşif Rehberi' çalışmaları sırasında Erciyes Dağı’nın eteklerinde tespit edilen tarihi su kemeri, taş kemer köprü ve Roma havuzunun kültür envanterine eklenmesi için çalışma başlatıldı.
Vali Orhan Düzgün, Kayseri’nin köklü tarihi ve kültürel yapısı ile zengin doğal güzelliklerinin turizme kazandırılması ve hak ettiği değeri bulabilmesi amacıyla bir süreden beri uzman kişilerce çalışma yürütüldüğünü belirtti. Bu amaçla başlatılan çalışmalardan birisinin de Kayseri’nin Yürüyüş ve Bisiklet Rotaları ile Turizm Keşif Rehberi’nin hazırlanmasına yönelik olduğunu kaydeden Vali Düzgün, çalışmalar sırasında Erciyes Dağı’nın Tekir Bölgesi’nde tarihi değeri bulunan su kemeri, taş kemer köprü ve Roma Havuzu’na rastlandığını söyledi.
ENVANTERE KAYITLI DEĞİL
Yapılan ilk inceleme sonucunda, tarihi yapıların kültür envanterine kayıtlı olmadığının belirlendiğini dile getiren Vali Düzgün şöyle dedi:
"Yürüyüş rotaları uzmanlarımızın alan çalışması yaptığı sırada tespit ettiği tarihi eserlerimizin kayıt altına alınması ve korunması amacıyla Kültür Müdürlüğümüzü harekete geçirdik. Tarihi eserlerimizi korumak ve kentimizin tarihi ve kültürel mirasına dâhil etmek amacıyla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu da kısa sürede tarihi eserleri tescil edecek."
Tekir yaylası Çaylakçukuru Deresi üzerindeki Sütköprü, Çaylakçukuru mevkiSindeki bir tarlanın ortasındaki Roma Havuzu ve Çakıllıyurt mevkisi Seyfi Deresi üzerindeki ortası yıkık Su Kemeri’nin Roma dönemine ait olduğu kaydedildi.

OE(OE/COŞ) (FOTOĞRAFLI)