Osman BEKLEYEN/VAN, () - VAN'ın Erciş İlçesi'nde aralarında öğretmen ve öğrencilerin de bulunduğu bir grup kadın, çiniciliğe merak sardı. Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen kursta eğitim aldıktan sonra kendi atelyelerini kuran kadınlar, destek almaları halinde işyerini büyütüp istihdam alanı oluşturmayı amaçlıyor.
Van'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde en büyük hasarı gören Erciş İlçesi'nde hayat normale dönerken, farklı iş dalları da ortaya çıktı. Daha çok Kütühya'da yapılan çini işlemeciliği ve tabak üretimini şimdi Ercişli kadınlar da yapmaya başladı. Depremden sonra Halkeğitim Merkezi'nde açılan çini kursunda 1 yıl eğitim gören ve setifika alan Emine Koçak, kursun kapanmasının ardından kendi imkanlarıyla küçük bir atelye açarak çalışmalara başladı. Daha sonra işin meraklılarıyla bir araya gelen Koçak, çeşitli süs eşyalarını işleyip fırınlamaya başladı.
HEDEF İŞLERİ BÜYÜTMEK
Şu anda 7 kişiyle çalışmaları yürüten Koçak, hazır halde Kütahya'dan gelen çinilerin üzerini işleyip fırınlarda pişirip satışa sundukarını söyledi. Erciş gibi bir ilçede böyle bir faaliyet yapmalarının vatandaşlar tarafından şaşkınlıkla karşılandığını belirten Koçak, şunları kaydetti:
"Ama biz büyük bir zevkle işlerimizi yürütüyoruz. Bu işe ilgi duyanları da davet ediyoruz. Aramızda öğretmen, öğrenci olan insanlar var. İşlerimizi büyütmeyi amaçlıyoruz. Artık hammadeyi isteyip, burada kendimiz çinilere şekil verip üretemini kendimiz yapacağız. Bunu için yetkililerden destek istiyoruz. Şu anda bizim bu işi yaptığımızı öğrenenler sipariş vermeye başladı. Umarım büyük emek harcayarak ürettiğimiz bu malzemeleri satarak aile bütçemize katkı sağlarız."

OB(FE/COŞ) (FOTOĞRAFLI)