MANİSA’ye bağlı Kışla Köyü’nde yaşayan zihinsel ve bedensel engelli 34 yaşındaki Ayşe Uslu, engelli raporu alabilmek için üç hastane gezdi. Uslu’nun ağabeyi Halil İbrahim Uslu, hastane hastane dolaştırılmalarına tepki gösterdi.
3 yaşında geçirdiği ateşli hastalık sonucu hem zihinsel hem de bedensel engelli olan Ayşe Uslu'ya yıllardır bakan kardeşleri, engelli maaşı ve evde bakım parasından yararlanmak için rapor almak istedi. Geçen yıl Kasım ayında Manisa Devlet Hastanesi başvurduklarını belirten ağabey Halil İbrahim Uslu şunları anlattı:
"Burada, pek çok testten geçirildi. Buradan verilen sağlık Kurulu raporunda, 'özür puanı gerektirecek psikiyatrik bozukluk saptanmadığı' görüşüne yer verilip, kardeşimin bir eğitim hastanesinin sağlık kurulunca değerlendirilmesi gerektiği söylendi. Ancak hem maddi sıkıntımız nedeniyle, hem de kardeşimi sırtıma taşımak zorunda olduğum için başka hastaneye gitmedik. Ancak, daha sonra durumu Manisa Bedensel Engelliler Derneği’ne bildirdik. Onların desteğiyle kardeşimi bu defa Merkez Efendi Devlet Hastanesi’ne götürdük. Ortopedi, beyin cerrahi, fizik, nöroloji alanlarında yüzde 80 gibi engel oranıyla karşılaşıldı. Ardından Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nden de ayrıca rapor istendi. Bunun üzerine burada kardeşim heyete girdi. Şimdi heyet raporunu bekliyoruz."
60 kilo ağırlığındaki kardeşini rapor için sırtında hastane hastane taşımak zorunda kaldığı için zorluk çektiklerini belirten Halil İbrahim Uslu, bir an önce bu çilenin sona erdirilmesini istedi.
'TEK HASTANE BU RAPORU VEREBİLİR'
Manisa Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Yasemin Yıldız da, Uslu Ailesi’nin engelli raporu almak için ilk olarak başvurduğu Manisa Devlet Hastanesi’nin bu raporu verme yetkisine sahip olduğunu kaydederek, "Merkez Efendi Devlet Hastanesi bu raporu verebiliyorsa, Manisa Devlet Hastanesi de bu raporu verebilirdi. Rapor için başvuran kişinin engelli olduğunu görmemek için kör olmak lazım. Tek hastanede bu rapor kolaylıkla verilebilir" dedi.
Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nden gelecek heyet raporuna göre, Uslu'nun ailesi ayda 740 lira evde bakım parası, 1350 lira da engelli maaşı alabilecek.
'PROSEDÜR HATASI'
Manisa İl Sağlık Müdür Vekili Murat Dalkıran, engelli Uslu’nun hastane hastane dolaştırılmasıyla ilgili olarak bir prosedür hatası olduğunu söyledi, "Raporun sonunda eğitim hastanesine sevk edilmesinin nedeni yer almalı. Ancak, burada yer almamıştır. Merkez Efendi Devlet Hastanesi’nin verdiği raporu Manisa Devlet Hastanesi de verme yetkisine sahiptir. Bu konuyla ilgili gereken yapılacaktır" diye konuştu.