TÜRKİYE’de engellilerin sorunlarının ele alınacağı ilk uluslararası katılımlı kongre olan 'Engelsizmir 2013' başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, "Engellilerin sadece engelleri nedeniyle eğitim ve çalışma hayatının dışına atılması, insanlık adına bir utançtır. Biz bu utanca ortak olmak istemiyoruz" dedi.
Engellilerin sorunları ilk kez uluslararası katılımla İzmir’de düzenlenen 'Engelsizizmir 2013' Kongresi’nde ele alınmaya başlandı. Engellilerin Kentsel Sorunları ve Çözümleri temasıyla 3 Kasım’a kadar sürecek Kongre’de aralarında yabancı uzmanların da olduğu 110 panelist 16 panelde konuşacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ tarafından, engelli yaşamını engellerden arındırmak amacıyla organize edilen Engelsizmir 2013 Kongresi’nin açılış töreni, Kültürpark Uluslararası Sergi Alanı 1 No’lu Hol’de başladı. Kongre açılışına CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Oğuz Oyan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri, engelli sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. Kongre’nin ilk etkinliği Grup Kornea'nın konseri oldu. Kornealarını bağışlamış müzisyenlerden oluşan Grup'ta kornea nakli yapan Ege Üniversitesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Sait Eğrilmez, kornealarını bağışlamış birisi görme engelli olmak üzere üç müzisyenin konseri katılımcılar tarafından ayakta alkışlandı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü uğurlama programına katılmak için planlanandan erken yaptı. Tüm konuşmalar işaret diliyle işitme engelliler için çevrildi. İzmir’in 'engelli dostu kent' unvanına sahip olduğunu belirten Kocaoğlu, engellilerin yaşamlarını engelsiz bir hale dönüştürmenin yollarını aramak hedefiyle yola çıktıklarını ve İzmir’in yine öncü bir rol üstlendiğini söyledi. Birbirinden değerli bilim adamlarının, sanatçıların ve alanında son derece yetkin katılımcıların yapacakları katkıyla engellilerin kentsel sorunlarının çözümünün uzak olmadığının ortaya çıkacağını belirten Kocaoğlu, "Böyle bir kongrenin düzenleniyor olması ne kadar önemli ve anlamlı ise de 21'inci yüzyıl Türkiye’sinde hala sorunları, eksikleri, aşılması gereken engelleri konuşuyor olmamız da bir o kadar düşündürücüdür. Aynı gök kubbe altında yaşadığımız, insan olmaktan dolayı aynı haklara sahip olduğumuz toplumun bir kesimi, ne yazık ki o hakları kullanma konusunda aynı derecede şanslı değil" dedi.
'YENİ BİR DÜNYA KURMAK ZORUNDAYIZ'
Kocaoğlu; binalar, yollar, kaldırımlar, köprüler, duvarların doğanın sunduğu varlıklar olmadığını, insanlar tarafından yaratıldıklarını belirtti. Kocaoğlu, "Adına uygarlık dediğimiz üretim sürecinin sonunda kendimizi aşılmaz barikatlara mahkum ettik. Şimdi ise metropollerin o betondan hapishaneleri içinde boğulmak üzereyiz. Gelinen noktada Türkiye, artık bir düşünce devrimiyle birlikte yeni bir yapılanmayı gerçekleştirmek zorundadır. Engelli bireyleri yok sayan, onlara yaşam hakkı tanımayan eski dünyayı yıkıp, yeni bir dünya kurmak zorundayız" diye konuştu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM ENGELLİLER İÇİN ÖNEMLİ
Kentsel dönüşümü engellilerin yaşama katılma hakkının belki de en temel gerekçelerinden biri olarak gördüklerini belirten Kocaoğlu, dönüşümü yapılacak alanların planlanmasında engellilerin kullanımına ilişkin düzenlemelere yer verilmesini, temel prensiplerden biri olarak belirlediklerini söyledi. Kocaoğlu, "Örneğin Bayraklı bölgesindeki planlarımızda, engellilerin denize erişimini sağlayacak yürüyen yollar dahi öngörüldü. Engelli bireylerin yaşamlarını hiçbir kısıtlamaya tabi olmadan sürdürmelerini sağlayacak fiziksel donanımlar tüm ayrıntılarıyla düşünüldü" dedi.
GÖRME ENGELLİ ÇİZGİLERİNİ İŞGAL EDENLER SUÇ ORTAĞI
Kocaoğlu, herkesi engellileri yakından ilgilendiren projelere destek vermeye davet etti. Daha fazla rant yerine, insanca ve insana yakışan bir yaşamın tercih edilmesini istediklerini belirten Kocaoğlu şunları söyledi:
"Artık engelliler, söylem ve eylemlerimizin içinde birer parantezden ibaret kalmasın. Bugünün hizmet felsefesi 'Önce engelliler' anlayışı doğrultusunda oluşturulsun. Engellilerin yaşamını zorlaştıran unsurların sorumluluğunu lütfen sadece idari kademelere yüklemek gibi bir kolaycılığa kaçmayalım. Kentin ana arterlerinde görme engelliler için oluşturulan kılavuz çizgiler üzerine, engelli rampalarının önüne otomobilini park eden vatandaşımız, buraları işgal eden esnafımız, sizler de bu suçun ortağısınız. Hiçbir mazeret bir başkasının özgürlüğünü kısıtlamanın haklı gerekçesi olamaz. Bu konuda hepimiz duyarlı ve bilinçli olmak zorundayız."
İNSANLIK ADINA UTANÇ
Engelliler ve ailelerinin seslerinin daha gür çıkmasını, taleplerini daha net ve cesaretle dile getirmesini isteyen Kocaoğlu, "Engelliler, dezavantajlarını kapatabilmek için yarışa önde başlamak değil, kendilerine eşit şartlarda yarışacak olanakların sunulmasını istiyor. Yaşamdan kopardığımız her bir engelli, aynı zamanda bu ülkenin de kaybıdır. Pırıl pırıl beyinlerin, pek çok yaratıcı insanın, ülkeye ve dünyaya zenginlik katacak dehaların, sadece ve sadece engelleri nedeniyle eğitim ve çalışma hayatının dışına atılması, insanlık adına bir utançtır. Biz bu utanca ortak olmak istemiyoruz" dedi.
HEDEF ENGELLİ DOSTU İZMİR
Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak satın aldıkları tüm otobüslerin engelli donanımına sahip olmasına özen gösterdiklerini, toplu ulaşımdan ücretsiz yararlanmalarını sağladıklarını, sosyal projelerle fiziki düzenlemelerle küçümsenmeyecek kadar önemli işler yaptıklarını söyledi. Engelli İzmirlilerin sokağa çıkmasına, hayatın içinde daha fazla yer almalarına imkan tanıdıklarını belirten Kocaoğlu, "Sadece fiziksel engellilerin değil, zihinsel engellilerin sorunlarına da sahip çıkmaya çalıştık. Hedefimiz İzmir’i sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın gıptayla izlediği gerçek bir engelli dostu kent haline getirmek. Bunun için gücümüzün yettiği yere kadar, tüm benliğimizle çalışacağız. Yaşamı anlamlı kılan, bizlere mutluluk ve sevinç aşılayan her şeyden payımızı almak için mücadele etmek zorundayız" diye konuştu.
KÖSTEM: ENGELLİLERİN ÇALIŞABİLECEĞİ İŞ ALANLARI YARATILACAK
Kongre Başkanı Dr. Levent Köstem ise yaptığı konuşmada Türkiye’de engelli oranının yüzde 12.1 olduğunu söyledi. Dünyada engellilerin yüzde 80’nin fakir ülkelerde yaşadıklarını belirten Dr. Köstem, "Son yıllarda engellilere bakış açısında değişiklikler oldu. Örneğin engellilerin istihdamında artık 'Nasıl bu insanların çalışabileceği iş alanları yaratabiliriz' diye düşünülmeye başlandı" dedi.
Engellileri anlamak için engelli olmaya gerek olmadığını, insan sevgisinin bunun için yeterli olduğunu belirten Dr. Köstem, İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri olarak Engelsizmir projesini başlattıklarını söyledi. İzmir’de binalarındaki, işyerlerindeki engelleri kaldıranlara kırmızı bayrak verilmesi için standart oluşturduklarını belirten Dr. Köstem, "Belediye Meclisi’nden de karar çıkarttık. Bir yer engelsiz hale getirdiğinde, belediyeye başvursun. Değerlendirme sonrası engelsiz olduğunu ifade eden kırmızı bayrak vereceğiz. Türkiye’de ilk uygulama. Önce yavaş yavaş olacak. Gönüllü olarak. Sonra yaygınlaştıracağız, belki düzenlemeler zorunlu hale gelecek" diye konuştu.
Konuşmaların ardından başlayan Kongre’de, engelli dernekleri ve ilgili kuruluşların 104 standının yer aldığı sergi açıldı. Engellilerin oynadığı bocce karşılaşması gösterisi yapıldı. CHP İzmir milletvekilleri Alattin Yüksel ve Oğuz Oyan da engelliler için özel ekipmanlarla oynanan bocce karşılaşmasında yeraldı.
Kongre kapsamında, kentsel dönüşüm ve engelliler, Haklar: Eğitim, Sağlık, Eğitim, Tüketici Hakları, Standartlar, Evrensel Dizayn, Kentsel Tasarım, Mimari Düzenlemeler, Çevresel Mimari ve Ulaşım, Rehabilitasyon, İstihdam, Erişebilirlik, Medya, Siyaset ve Örgütlenme, Turizm, Spor, Kültür-sanat, engelli bireyin geleceğinin planlaması, engelli ailesi olmak ve engellilere yönelik uygulamalar konusunda paneller yapılacak. Kongre 3 Kasım’da son bulacak.