DENİZLİ Diş Hekimleri Odası Başkanı Musa Akyol, yüzde 40 engellilerin istedikleri diş hekimine tedavi olma hakkına sahipken yeni uygulamayla sevke tabi tutulduklarını açıkladı.
Gerekli sevklerin her zaman yapılmadığını ifade eden Akyol, sadece kamuya ait Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri'nde bu hizmetin verildiğini kaydetti. Akyol, kamuda da hasta yoğunluğu ve teknik yetersizlikten dolayı hizmet oranının oldukça düşük olduğunu dile getirdi.
Denizli Diş Hekimleri Odası Başkanı Musa Akyol, engellilerin karşılaştığı sağlık sorunlarının yaşamlarını zorlaştırdığını özellikle toplumun yüzde 3’ünü oluşturan zihinsel engellilerde bu zorluğun daha fazla görüldüğünü belirtti. Akyol, şöyle dedi:
"Bu bireylerin kullandıkları ilaçlar, düzgün diş fırçalayamama ve ağız hijyenine dikkat edememeleri nedeniyle ağız ve diş sağlığı diğer bireylere göre daha sıkıntılı. Bu nedenle diş çürükleri ve diş eti sorunları daha yaygın. Zihinsel engelli çocuğu olan aileler diş ve dişeti problemi yaşayan çocuklarının sorununa çare bulmakta zorlanıyor."
"DİŞ ÇEKİMİ SORUN YARATIR"
Akyol, önceki yıllarda yüzde 40 engelli kişilerin ağız ve diş kontrollerini sevke gerek duyulmadan bütün diş hekimlerine yaptırabildiğini hatırlatırken şöyle konuştu:
"Yeni uygulama ile artık engelliler sevke tabi tutuluyor. Ağız ve diş sorunlarına yönelik sağlık hizmetini genellikle kamuya ait Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri'nde alabiliyor. Bu hizmete ulaşabilenler de yapılan işlem büyük çoğunlukla diş çekimi. Bu da ileri yaşlarda dişşizlik ve beslenme sorunlarını beraberinde getiriyor. Dişsiz kalan bir zihinsel engelli bireyin hareketli protez kullanabilmesi çok güç."
Akyol, zihinsel engelli bireylerin sorunlarının çözümü için sevk uygulaması ile tedavinin sağlanmasını istedi.