İbrahim MAŞE/MERSİN, () - MERSİN Dalış Merkezi Spor Kulübü ile Mezitli Lions Kulübü işbirliğinde gerçekleştirilen 'Engelsiz Nefesler' projesi kapsamında engelliler su altı ile tanıştı.
Mersin Deniz Ticaret Odası sponsorluğunda İnternenational Disabled Divers Association (İDDA) eğitmenleri tarafından 6 saatlik dalış eğitimi alan 9 bedensel engelli, eğitimlerinin ardından tüplü dalış yaptı. Mersin Olimpik Yüzme Havuzu'nda 2 profesyonel dalış eğitmeni eşliğinde havuzda dalış gerçekleştiren ve heyecanları gözlerinden okunan engelliler, tekerlekli sandalyelerini bir köşede bırakıp su altını heyecanını keşfetmek için dalış kıyafetlerini giydi.
'BAMBAŞKA BİR DÜNYA'
Günlük yaşamlarında hareket kabiliyeti sınırlı olan ve sokakta giderken onlarca fiziki engelle karşılaşan bedensel engelliler, sırasıyla tüple dalış yaptıkları su altında bir engele takılmadan özgürce hareket etmenin keyfini yaşadı. İlk defa tüplü dalış deneyimini yaşayan Alper Özkul, dalışın harika bir deneyim olduğunu ifade ederek, "Ekstrem bir spor olarak engellilerin de bu işin içinde olduğunu bilmek çok güzel. Su altı dalışını ilk defa yaptım. Bambaşka bir dünya. Farklı bir ortam farklı bir gizem. Havuzda bile olsa bir gizem var. Bundan sonra devam edeceğim, artık bırakamayız. Suyun altına giren bir daha bırakamıyor. Bütün engellileri suya bekliyoruz" diye konuştu.
Projenin 2 gün sürdüğünü ifade eden dalış eğitmeni Mehmet Ersan ise şunları söyledi:
"Mersin'de bir ilk olarak sosyal sorumluluk projesi ile 9 arkadaşımızı su altı ile tanıştırdık. Amacımız engellilerimizin dalışta yapabileceğini, güvenli bir ortam olduğunda dalabileceklerini göstermek. 4 eğitmen ile beraber suya girdik. Her engelliye 2 eğitmen dalış yaptıracak şekilde çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Dalışlarımızı yüzde yüz güvenli şekilde gerçekleştirdik. Eğitmen İDDA Türkiye Bölge Temsilcisi Bahattin Memişoğlu ile İDDA'yı engellilerle buluşturduk. Sadece bir gün değil, bundan sonra engellilerle beraber dalış yapacağız."

FOTOĞRAFLI