İZMİR Büyükşehir Belediyesi, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki Ability (Yetenek) Park’ın bir benzerini, Olimpiyat Köyü’nde yapacak. Projeyle, sağlıklı kişiler, engellilerin yaşadığı sıkıntıları daha iyi anlayabilecek. Sanat atölyelerinde engellilere meslek ve beceri kazandırma kursları verilecek. Tiyatro çalışmaları yapılacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin engellilerin yaşadığı zorluklara yönelik farkındalığı artırmak ve engellileri eğitmek amacıyla hazırladığı 'Yetenek Park' projesini hayata geçirecek. İzmir’in Balçova İlçesi Olimpiyat Köyü’nde yapılacak parkta depo olarak kullanılan 2 bin 500 metrekare genişliğindeki bina ile 60’ar metrekare genişliğindeki dört salon, engelliler için döşenecek. Bir ay sonra ihaleye çıkacak olan Belediye, projeyi altı ay içinde tamamlayacak.
Engellilere yönelik çalışmalarıyla bilinen CHP’li Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Doç. Dr. Levent Köstem tarafından yürütülen yetenek park projesiyle, sağlıklı kişiler, engellilerin yaşadığı sıkıntıları görebilecek. Bunun için karanlık odalar yapılacak ve sağlıklı bir kişiden tekerlekli sandalye ile karanlık odada hareket etmesi istenecek. Sağlıklı kişiler, tekerlekli sandalyeye oturarak, farklı derecelerdeki rampaları tırmanacak. Alzheimer hastalarının geçmişi kokuyla hatırlamaları için kekik ve lavanta bahçeleri oluşturulacak, zihinsel engellilerin merakla izlediği kukla kafeler açılacak. Sanat atölyelerinde engellilere meslek ve beceri kazandırma kursları verilecek. Tiyatro çalışmaları yapılacak.
Levent Köstem, parkta engellilerin gerçek hayatla uyumu için senaryolar da hazırlandığını belirterek, "İnteraktif ve eğlenceli bir şekilde engellileri anlamaya yönelik hoş bir deneyim sunulacak. Kör labirent, tekerlekli sandalye labirenti, mantık ve beceri oyunları atölye çalışmaları olacak. Budapeşte’deki parkı yılda 150 bin kişi ziyaret ediyor. Bu parkın da Türkiye’ye örnek olmasını istiyoruz. Engellileri toplumdan izole etmek değil onları toplumla kaynaştırmak gerekiyor. Bu projede bunu amaçlıyoruz. Köyün manavı, hırdavatçısı, kuru temizlemecisi, pidecisi, marketi de parkın içinde yer alacağından engelliler için hazırlayacağımız senaryolarda yer alacaklar."