MUĞLA’nın Marmaris İlçesi’nde yaşayan bedensel engelli 26 yaşındaki Hüseyin Akbulut, iki yıl önce tanıştığı yelken sporunda, antrenörlük belgesi aldı. Akbulut, uluslalarası sularda geçerli olan IYT (Uluslararası Yat Eğitimi) sertifikasına sahip, engelli ilk yelken antrenörü ünvanının da sahibi oldu.
Sağ kolu dirsek hizasından kesik olan bedensel engelli Hüseyin Akbulut, iki yıl önce yelken sporuyla tanıştı. Akbulut, yelken sporuna olan tutkusu nedeniyle, yelkenli teknesiyle Kuzey Kutbu’na giden ilk Türk ünvanına sahip olan Cumhur Gökova’dan eğitim alarak kendini geliştirdi. Eğitimin sonunda, 2016 yılında Rio Paralimpik Oyunları’nda Türkiye’yi yelken branşında temsil edecek sporcuları yetiştirmek amacıyla Marmaris’te geçen Haziran ayında hayata geçirilen projede yer alan Akbulut, aynı zamanda Gökova Yatçılık Uluslararası Yelken Okulu’nun sahibi olan Gökova’nın dikkatini çekti.
Gökova, Akbulut ile Türkiye’deki pek çok yat yarışına da birlikte katıldı. Akbulut, daha sonra Gökova’nın da önerisiyle merkezi antrenörlük kurslarına başladı. Akbulut, merkezi İngiltere’de bulunan ve uluslararası sularda IYT’nin Türkiye’deki yetkili eğitmeni Gökova Yatçılık Uluslararası Yelken Okulu’ndan 6 ay süreyle antrenörlük eğitimine devam etti. Eğitimin sonunda başarılı olan Akbulut, uluslararası sularda geçerli olan IYT’nin antrenörlük sertifisasını almaya hak kazandı. Akbulut, IYT’nin sertifika verdiği dünyadaki ilk engelli yelken antrenörü ünvanının da sahibi oldu.
Antrenörlük sertifikası Marmaris Uluslararası Yelken Kulübü’nde (MIYC) törenle Akbulut’a verildi. Akbulut’a sertifikasını veren MIYC Komodoru İhsan Kalaycı, geleceğin yelken sporcularını en iyi şekilde eğiteceğinden şüpheleri olmadığını söyledi.
36 ÜLKEDE EĞİTİM VERİYOR
IYT tüm dünyada herhangi bir okula göre daha çok kurs ve tekneyle eğitim vermekte ve dünyada en çok devlet tarafından tanınan sertifikalara sahiptir. Dünyada 36 ülkede 118 okulla hizmet vermektedir.