Sebile ÇETİN- Serhat TEZCAN/ BURSA, () - BURSA’da engelli kadınlar, sosyal yaşamda karşılaştıkları sorunları mor balonlara yazıp gökyüzüne bıraktılar.
Bursa'daki engelli ve engelsiz kadınlar, Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı tarafından desteklenen, Engelli Kadın Derneği’nin yürüttüğü, ‘Engelli Kadınların Hak Temelli Mücadele Adımları Projesi'  kapsamında düzenlenen çalıştayda bir araya geldi. Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılan, kamu kuruluşu temsilcileri, sivil toplum örgütlerininde destek verdiği çalıştayda, engelli kadınların yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerilerini konuşulup tartışıldı. Daha sonra engelli kadınlar, üzerinde sosyal yaşamda karşılaştıkları sorunlarını mor balonlara yazıp uçurdular. Burada konuşan Engelli Kadınlar Derneği Üyesi Zerrin Canbakal, kadınlıklarını ayrımcılığa uğramadan Bursa ve diğer kentlerin sokaklarında özgürce dolaşmak istediklerini söyledi. Bu insanların, 'acınası gözden' uzak bir şekilde yaşamak istemelerinin, en doğal hakları olduğunu hatırlatan Canbakal, Türk toplumunun erkeklere atfettiği değerin kadınlar için de atfedilmesi gerektiğini vurguladı. Engelli insanların cinsiyetsiz olmadığını belirten Canbakal, istek ve beklentilerini şöyle sıraladı:
Engelli oluşumuzdan önce, birinci planda kadınlığımız gelir. Sosyal yaşamda kadınlara atfedilen değer bizlere de atfedilmeli, 'acınası varlıklar' olarak görülmemeliyiz. Ben tekerlekli sandalyemle kaldırıma çıkamadığımda, benden izin alarak bana yardım edin. Ben görmediğim için caddeden karşıya geçmeye çalıştığımda belime sarılarak değil izinle ve nezaketle bana yaklaşın. Benim protez bacaklarımı her gördüğünüzde gözünüzü ayırmaksızın bakmayın. İşitme engelli olduğum için yüzünüze ve dudaklarınıza dikkatlice baktığım için ön yargılı davranıp beni aşağılamayın. Bakımlı bir engelli kadın gördüğünüzde, çocuğu olan bir engelli kadın gördüğünüzde şaşırmayın. Çocuğu içinde hayıflanmayın. Bir engelli kadının sevgilisi sırf engelli olmadığı için, ilişkinin altında başka bir neden aramayın."
Engelli kadınlar daha sonra, 'Görmüyorum Diye Bana Dokunma', 'Kalbime Engel Olma', 'Bakışlarını Değiştir', '"Cinsel Eşitsizliğe Hayır', 'Engel Olma' yazan mor balonları havaya bıraktılar.

SÇ-ST(FK/AK) (FOTOĞRAFLI)