Bedir ALTUNOK/KARS, () - ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, tarihi Evliya Camii'nin 108 basamaklı minaresine çıkarak serhat kenti Kars'ı kuşbaşkışı seyretti.
Bakan Yıldız, Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, ile birlikte Kaleiçi Mahallesi'ndeki Evliya Camii'ne gitti. Ebu-l Hasan Harakani Hazretleri’nin türbesine girerek dua eden Bakan Yıldız, daha sonra tarihi caminin 108 basamaklı minaresine çıkarak şehrin tarihi dokusunu izledi, İl Müftüsü Mehmet Genç de tarihi yapılar konusunda bilgi verdi.
Kars'ta 1579 yılında yapılan Evliya Camii'nin ayakta kalan tarihi minaresi Bakan Yıldız’ı etkiledi. Kare kaide üzerinde yuvarlak gövdeli ve tek şerefeli minareye uzun yıllar sonra ilk kez bir Bakan olarak çıkan Yıldız, renkli taşlarla geometrik desenlerin hakim olduğu minareye çıkarken dinlenme ihtiyacı duymadı. Şerefeye çıkınca derin bir nefes alan Bakan Yıldız, tarih kokan bu kentin temiz havasını solumaktan haz aldığını anlattı. 11 ay önce de Kars’a geldiğinde niyetlendiği fakat minareye çıkmak için zaman bulamadığını anlatan Yıldız, "Tarihi minareler olursa, minarelere çıkıyoruz. Kars’ın minaresinin ve camilerinin de meşhur olduğunu biliyorum. Şu anda Harakani Hazretlerinin bulunduğu yerdeyiz. O açıdan tarihimizi bir nebze olsun teneffüs ediyorum" diye konuştu.
ÇANAKKALE’DEN GÜNÜMÜZE TEHDİTLER VE FIRSATLARI ANLATTI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Halk Eğitim Müdürlüğü Salonu'nda düzenlenen 'Çanakkale Şehitleri ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma' programında konuştu. Bakan Yıldız, Türkiye'nin, bugün Çanakkale Zaferi'ndeki tehditlerinden çok farklı tehditlere sahip olmadığını söyledi. Yıldız, şöyle devam etti:
"İmkanları, o anki Türkiye’nin gücünü, Türkiye’nin içinde bulunduğu o tarihi sıkıntıları, yılların birikmiş bir çok tortusunu, her bir şeylerini dahil ederek söylüyorum. Dediğim gibi her olay tehditleriyle ve fırsatlarıyla beraber geliyor. O gün annesi yavrusunu şehit olması için gönderiyordu, bugün annelerimizin profiline bakmamız lazım. Şehitlik konusunda kendisi gönüllü olarak giden gençlerimiz var bugün. Gençlerimizin ve bizlerin kendi haline bakması lazım." 
Bakan Yıldız, bugün gelişen dünya da Türkiye’nin gelişmesini istemeyen yapı ile Çanakkale'de askerlerin şehit düştüğü zamandaki yapının aynı olduğunu söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şöyle konuştu:
"Milletin iradesini söz konusu etmeksizin yalnızca ülkeyi işgal etmek isteyen yapı ne ise bugün şekil değiştirerek yine milletin iradesini bir kenara koyarak yapmak istenen işlemler aynı şeylerdir. Özünde, esasında farklı olmayan ama şekli şartlarını değiştirmiş çok ciddi bir tahkimatla karşı karşıyayız. İnsanların gönüllerini, kalplerini Allah’a bağladığı ama aynı zamanda alanlarını bütün o yoksullukla beraber oluşturduğu bir alan. ‘Bir zeytini 3 taneden daha az ısırmadan yemeyeceksiniz.’ Bunu bir emir haline getiriyor. Yani o anki içinde bulunduğumuz yoksulluğun önemli bir göstergesidir. Dünya, elinden gelse bizi o duruma tekrar gelmemize hiçbir şekilde geri durmaz. Çanakkale zaferinden daha mağdur durumda olan şu an da Müslüman ülkeler var. O yüzden ben bugüne taşıyacak, Mehmet Akif Ersoy’un şiirleriyle beraber bundan 100 yıl sonra da okuyacağımız şiirleriyle beraber bu zihni transferlerin mutlaka yapılması lazım geldiği kanaatindeyim."

BA(KS/İD) (FOTOĞRAFLI)