Yaşar ANTER/BODRUM (Muğla), ()- BODRUM'da, Aydın Doğan Vakfı tarafından düzenlenen 31'inci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nda dereceye giren karikatürler, Milta Marina A.Ş. Osmanlı Tersanesi Sanat Galerisi'nde sergilenmeye başlandı.

Aydın Doğan Vakfı'nın düzenlediği Serbest konulu 31'inci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'na 70 ülkeden 814 sanatçı 2556 karikatürü ile katıldı. Jürinin yaptığı ön eleme sonucunda 43 ülkeden 214 sanatçının 300 eseri pazartesi günü Bodrum'daki Işıl Milta Club Tatil Köyü'nde uluslararası jüri tarafından değerlendirmeye alındı. Yarışmada, birinci Kürşat Zaman, ikinci İran'dan Mojtaba Heidarpanah ve üçüncü Polonya'dan Krzysztof Grzondziel dereceye girdi. İlk üç ile sergilenmek için hak kazanan karikatürler bugün akşam Milta Marina A.Ş. Osmanlı Sanat Galerisi'nde düzenlenen 31'inci Aydın Doğan Uluslar arası Karikatür Yarışması Seçici Kurul Çalışmaları Kapanış Töreni ve Sergisi'nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu. En iyi 15 karikatür sanatseverler tarafından büyük beğeni ile izlendi.

İranlı Alireza Pakdel, Brezilyalı Rodrigo Machado Da Rosa,Polonyalı Pawel Kuczynski, İran'dan Farzaneh Vaziritabar, Çin'den Zhang Wei, Türkiye'den Burak Ergin, Doğan Arslan, Menekşe Çam, Akın Candemir, İran'dan Sajad Rafeci, Brezilya'dan Rafael Correra, Hollanda'dan Peter Nieuwendijk' in eserleri sergilendi.

Geceye, Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı ile ABD'li jüri başkanı Liza Donnelly ile birlikte jüride yer alan , Dokhshid Ghodratipour, Moacır Knorr Gutterres, Catherine Meurisse, Anita O'Brien ve Lichuan Xia, Türkiye'den Ercan Akyol, Latif Demirci, Selçuk Demirel, Piyale Madra, Tan Oral ve yaklaşık 200 seçkin davetli katıldı.

TÜRKİYE İRAN VE BREZİLYALI KARİKATÜRSTLER DİKKAT ÇEKTİ

Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, Jandarma Komutanı Yarbay Erol Ürküt, Bodrum Deniz Ticaret Odası Yürütme Kurulu Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, Skal Bodrum Başkanı Hasan Karadeniz ve Milta Marina A.Ş. Genel Müdürü Ömer Karacalar ve jüri üyelerine plaket vererek teşekkür etti. 31'inci yarışmayı tamamladıklarını belirten Fetvacı "Yarışmada birincinin Türkiye'den olması hepimiz için gurur vesilesi oldu. Yarışmada Türkiye, İran ve Brezilya en çok ödül alan ülkeler olduğu gibi ödüllerin birçok farklı ülkeye de gitmesi çok anlamlıydı. Oldukça güçlü eserlerin yer aldığı yarışmada özellikle Türk jüri üyelerimiz 2556 eser arasından en iyi 300 eseri seçmişlerdi. Tüm jüri üyelerini yaptıkları seçimler için gerçekten çok tebrik ediyorum" dedi.

KARİKATÜR VE MİZAH TOPLUMUN VİCDANIDIR

Eski yıllardaki yarışmalara göre bu yılki sonuçları farklı bulduğunu belirten jüri üyesi Tan Oral, "Dünyanın sakin ve mutlu dönemler geçirdiği dönemlerde gelen karikatürler havadan sudan olurdu, şimdi galiba, bütün dünyada sıkıntılar arttı ki gelen karikatürlerde hep bu sorunlar dile getirildi. Birçok eser karamsar iyi şeylerden bahsetse bile yine de umut olduğunu hatırlatıyor. Türk karikatürcülerin dünya karikatürcülerinden hiçbir farkı yok, çünkü karikatür ve mizah toplumun vicdanı, derler. Dünyanın şu sıkıntılı döneminde dikkatleri sorunlara çeken yine de umut aşılayan hoş bir sanatın ürünleri ile karşılaştık. Bu nedenle jüri üyeleri ile birlikte çalışırken çok mutlu olduk umarım izleyenlerde mutlu olur" dedi.

JÜRİ ÜYELERİNDEN TOPLU SELFİ

Törenin bitişinde jüri üyesi karikatüristler ile Fetvacı, selfi çubuğunun ucuna taktıkları mini fotoğraf makinası ile Fetvacı Yarışma Hatıra Selfi'si çekerek töreni tamamladı. Yarışmada ilk üç dereceye girenlere ödül olarak 8 bin, 5 bin ve 3 bin 500 dolar verileceği belirtildi. Yarışmanın ödülleri Eylül ayında düzenlenecek tören ile verilecek. Karikatürler, 26 Haziran tarihine kadar sergileneceği öğrenildi.

FOTOĞRAF