Ahmet ACAR/ KAŞ (Antalya), () - ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde düzenlenen 1'inci Likya Yemek Şenliği, renkli görüntülere sahne oldu.
Kalkan Restorancılar Derneği ve Kalkanlılar Derneği tarafından düzenlenen 1'inci Likya Yemek Şenliği'ne, Kaymakam Selami Kapankaya, Kaş Esnaf Odası Başkanı Ali Çalışkan, Kalkanlılar Derneği Başkanı Bayram Karagül, Restorancılar Derneği Başkanı Hüseyin Kayır, yerli ve yabancı turistler ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Şenlik, Kalkan Ortaokulu bandosu eşliğinde aşçılar ve jimnastikçilerin katıldığı yürüyüşle başladı. Yürüyüş boyunca minik jimnastikçiler yaptıkları gösterilerle ilgi topladı. Halk oyunları ekipleri yöresel oyunlar sergilerken, denizde de sporcular yaptıkları su sporları gösterileriyle görsel şölen sundu. Şenlik kapsamında güzellik yarışmasında yapıldı. Yarışmada, Beyda Yaşar 'Şenlik Güzeli' seçildi. Resim ve el sanatları sergilerinin de açıldığı etkinlikte, bölgede hizmet veren restoranlar yaptıkları yemek ve tatlıları konuklara ikram etti.
YEMEK YARIŞMASI DÜZENLENDİ
Şenliğin en ilgi çeken bölümlerinden bir de yemek yarışması oldu. 30 yarışmacı, dereceye girmek için en güzel lezzeti sunmaya çalıştı. Türk ve İngiliz vatandaşlardan oluşan 5 kişilik jürinin yaptığı değerlendirme sonunda, uluslararası mutfak dalında Murat Gediman, yöresel mutfak ve Türk mutfağı dalında Saret Aydemir, pizza dalında Akif Acar, özgün tatlı dalında Aslı Baynur ve restoran tatlı tabağı dalında Kubilay Beytaşı, ev tatlısı dalında Heidi Mizenoğlu birinci oldu. Dereceye girenlere madalya ve çeşitli hediyeler verildi.
UNUTULAN YEMEKLERİ MÖNÜYE SOKMAK İSTİYORLAR
Restorancılar Derneği Başkanı Hüseyin Kayır, yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı turizm merkezi Kalkan'da, 200'ün üzerinde restoran olduğunu vurguladı. Amaçlarının bu restoranların mutfağına yöresel yemekleri, unutulmaya yüz tutmuş yemekleri sokmak olduğunu anlatan Kayır, "Şenlik ve yarışmayla, işletmecilerin unutulan bu yemekleri gün ışığına çıkarmak, Türk-Osmanlı mutfağını görmelerini sağlamak istiyoruz" dedi.
Kaymakam Selami Kapankaya ise Kalkan'ın insanların dolaşıp gittiği, denize girip çıktığı, sadece güneşi, denizi olan bir belde olarak hatırlanmasını istemediklerini söyledi. Kalkan'ın kültürüyle, sanatıyla, yemek çeşitleriyle, çok zengin bir birikimi olduğuna değinen Kapankaya, Kalkan'ın, o zengin kültürü, değerleri yansıtan bir yer olmasını arzuladıklarını belirtti.

AA(SU/AK) (FOTOĞRAFLI)