Faruk ÇUHADAROĞLU / KAYSERİ, () - ERCİYES Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Yılmaz, Türk insanının beyin ölümü gerçekleşmiş hastadan organ bağışına çok fazla yanaşmadığını belirtti. Prof. Dr. Yılmaz, "Türkiye’de en çok Antalya’da organ bağışı yapılıyor, orada da yabancılar yapıyor" dedi.
Türkiye’de binlerce kişinin organ nakli için sırada olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yılmaz şöyle konuştu:
"Canlıdan canlı organ naklini çok desteklemiyoruz. Ülkemiz bu tür organ nakillerinde Dünyada ilk onda. Yani anneden çocuğa, babadan çocuğa, eşlerin birbirine organlarını bağışlaması noktasında iyi yerlerdeyiz. Ancak, ülkemizde 81 vilayet var. Yalnız, üçte birinde beyin ölümü gerçekleşen hastalardan ağırlıklı olarak organ nakli yapılmaktadır. Üçte ikisinde ise bu işlem gerçekleştirilememektedir."
'BAĞIŞTA İSPANYA İLK SIRADA'
Prof. Dr. Yılmaz, dünyada beyin ölümü gerçekleşmiş hastadan organ bağışına İspanya’nın il sırada olduğunu ifade ederek, bu sıralamada Türkiye’nin son sıralarda yer aldığını aktardı. Türkiye’de Antalya’nın, burada da yabancı uyruklu kişilerin bu noktada daha duyarlı davrandığını da belirten Prof. Dr. Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:
"Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesindeki şehirlerde ağırlıklı olarak bu bağışlar yapılmaktadır. Bu en fazla beyin ölümü gerçekleşen hastaların organ nakillerinin bağışlandığı il ise Antalya. Antalya’da da bu bağışı yapan insanlar ise yabancı uyruklu insanlar. Yabancılar, Türkiye’de organlarını kendi vatandaşı olmayan insanlara bağışlamaktadırlar, ancak biz kendi insanlarımıza bu bağışı yapmamaktayız. Yabancılardan bağışlanan bu organlarla Türkiye’nin birçok ilinde nakil bekleyen hastalar hayata tutunmaktadırlar."
Sağlık Bakanlığı’nın son yaptığı açıklamada 2013 yılında 56 bin 257 kişi diyalize girmiş, bu hastaların arasında Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemine (TODS) kayıtlı 23 bin 731 hasta organ nakli olmayı beklemektedir.

FÇ(OE/COŞ) (FOTOĞRAFLI)