İNSAN Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi üyeleri tarafından, 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası kapsamında İzmir İl Emniyet Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapılarak, hak ihlallerine dikkat çekildi.
Yönetim kurulu üyeleriyle birlikte İl Emniyet Müdürlüğü önüne gelen İHD İzmir Şubesi Başkanı Adnan Kaya, her yıl Türkiye’de polis, jandarma ve diğer yardımcı unsurların insan hak ve özgürlükleri ihlallerinin gündeme geldiğini söyledi. Gezi Parkı eylemleri sırasında yaşanan, basına yansıyan görüntü ve bilgiler ile yaygın bir biçimde tartışılan polisin müdahale yöntemi ve davranranışlarına değinen Kaya, yaşanan insan hakları ihlallerinin önlenmesi için düzenlemeler yapılması, gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.
Türkiye’deki kolluk kuvvelerinin, özelde ise polisin insan hakları ihlalleri bakımından kötü bir karnesinin bulunduğunu savunan İHD İzmir Şubesi Başkanı Adnan Kaya, "Sadece şoruşturma işlemi sırasında, örneğin yakalama ve gözaltında yaşanan ihlaller bakımından değil, yaygın olarak toplumsal olaylardaki ve genel asayiş faaliyeti sırasında kolluğun eylemlerinin, uygulamalarının insan hak ve özgürlükleri bakımından ciddi şekilde tartışılması ve üzerinde durulması gerekir" dedi.
Kaya, ülkeyi yönetenlerce dile getirilen 'işkenceye sıfır tolerans' sözlerinin bir söylemden öte, yaşamda karşılığı olan bir uygulamaya dönüşmesi için, Türkiye’deki mevcut kolluk teşkilatının ve özellikle de polis teşkilatının yapısal, ciddi bir düzenleme ve tedbirlerle yeniden ele alınması gerektiğini kaydetti.