KAYSERİ Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, telefon ve siber yolla dolandırılan kişilerin 'rezil olmayayım' diye polise başvurmaktan çekindiğini söyledi.
İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, Kayseri’nin asayiş olayları açısından Türkiye genelinde kişiler açısında işlenen suçlarda 29’uncu sırada, mala karşı işlenen suçlarda 53’üncü sırada olduğunu belirtti. Aydın, yılın ilk 10 aylık dönemi verilerine göre yaptığı açıklamada, "Kişilere karşı işlenen suçlar kasten öldürmedir. 2012 yılında ilimizde 35 cinayet işlendi. 2013 yılının ilk 10 ayında 16 cinayet işlendi. Kasten yaralama ve tehdit olaylarında rakamlar yüksek. 2013 yılında hırsızlıkta 3 bin 44 civarında olay meydana geldi" dedi.
Kentte özellikle telefon ve siber dolandırıcılığın had safhada olduğunu belirten Aydın, "O kadar eğitici çalışmalar, bilgilendirmeye rağmen halen insanlarımız dolandırılıyor. Önüne geçmemiz mümkün olmuyor. Siber Suçlar birimimiz oldukça yoğun çalışmaktadır. Bu suçla kendi varlıklarını devam ettiren ulusal ve uluslararası örgütler insanlarımızı mağdur ediyor. Eğitim içi önleyici çalışmalarımız olacak. Saldırılar olacak. Burada kalkan, vatandaşımızın takınacağı kalkandır. 2012 yılında 368 dolandırıcılık varken, 2013 yılında 293 dolandırıcılık olayı meydana geldi. Kayserili hemşehrilerimiz esasında ticaret ve alışverişte çok iyiler. Ama dolandırıcılıkta iyi niyetlerinin kurbanı oluyor. Dolandırıcılar Kayseri’yi yoğun şekilde hedef alıyor. Çünkü paranın merkezi Kayseri" diye konuştu.
Dolandırılan kişilerin 'rezil olmayayım' diye polise başvurmaktan çekindiğini belirten Aydın, sözlerini şöyle tamamladı:
"Dolandırıcılıkta, iletişim cihazları kullanılarak yapılanlar başı çekiyor. En son bir diyet uzmanımız yüklü miktarda dolandırıldı. Bürokraside iyi yerde olup da dolandırılanlar var. Basına yansıyanlar var. Bir de nasıl olsa bulunmayacak, bari millete rezil olmayayım, poster olmayayım diye müracaat etmeyen çok sayıda insan var. Son olarak şunu söyleyim: Ne polis, ne asker, ne savcı, ne jandarma vatandaştan para istemez. Sadece ifade için karakola, savcılığa telefonda davet eder. Bu bir kuraldır. Ayrıca, evlilik vaadiyle başka şehir ve dış ülkelerden gelenler var. Evlilik akdi yaptıktan sonra evdeki ziynet eşyalarını çalarak kaçanlar var."